En yüksek ülke TÜRKİYE oldu
Ortalama % 7.7, Türkiye’de % 61.14!
OECD ülkeleri içinde enflasyonu en yüksek ülke, Türkiye oldu. OECD’de ortalama enflasyon % 7,7 olurken, Türkiye’de ise enflasyon % 61,14 oldu. OECD’de ortalama enflasyonu % 7,7’ye çeken ise yine Türkiye’deki yüksek enflasyon oldu. Bu nedenle yaşanan OECD enflasyonu son 30 yılın zirvesine çıkarken, sebep, ‘kısmen’ Türkiye oldu.
OECD bölgesindeki yıllık tüketici enflasyonu yüzde 7,7 ile Aralık 1990’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. OECD’ye göre, enflasyondaki bu artış, “kısmen Türkiye’deki enflasyonda yaşanan keskin artışların bir yansıması.
Geçen aya ilişkin enflasyon verilerini dün (5 Nisan) yayınladığı bir raporla duyuran OECD, bu artışın, “kısmen Türkiye’deki enflasyonda yaşanan keskin artışların bir yansıması” olduğu yorumunda bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine atıfta bulunulan raporda, Türkiye’nin yıllık tüketici enflasyonunun Ocak ayında yüzde 48,7, Şubat ayında ise yüzde 54,4 olduğu hatırlatıldı. Buna göre, Türkiye hariç tutulduğunda, OECD bölgesindeki enflasyon, Şubat 2022’de yüzde 6,3, Ocak 2022’de ise yüzde 5,8 oldu.
Öte yandan, TÜİK’in yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 54,4 olarak açıkladığı Şubat 2022’de, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), ülkedeki yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 123,8 olarak duyurmuştu.
TÜRKİYE’DE MART 2022 ENFLASYONU
TÜİK, Mart 2022’ye ilişkin tüketici fiyat endeksini 4 Nisan’da açıkladı. Buna göre, aylık enflasyon yüzde 5,45, yıllık enflasyonu ise yüzde 61,14′ oldu. ENAG’ın aynı gün açıkladığı alternatif veriler ise aylık enflasyonun yüzde 11,93, yıllık enflasyonun yüzde 142,63 olduğunu gösterdi.
OECD NEDİR, HANGİ ÜLKELER VAR?
Kısa adı OECD olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, ikinci dünya savaşı sonrasında, Batı Avrupa ekonomilerinin desteklenmesi ve onarımı amacıyla, Marshall Planı çerçevesinde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada’nın o dönemde yaptıkları yaklaşık 12 Milyar Dolar civarındaki mali yardımın dağıtımına yardımcı olmak ve Avrupa ülkeleri arasındaki ticari ödemeleri serbestleştirerek geliştirmek amacıyla, 1947-1960 yılları arasında faaliyette bulunan Avrupa Ekonomi İşbirliği Teşkilatı’nın (OEEC) işlevini tamamlaması üzerine, onun yerine ve daha geniş bir görev tanımı çerçevesinde kuruldu.
OECD’ye üye ülkeler şunlar:
Türkiye, ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Kore Cumhuriyeti, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, İzlanda, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Şili, Yeni Zelanda, Yunanistan. -Haber/Cemil Yıldız-