Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öğrenciler Eğitim Alırken Para da Kazanıyor

İskenderun MTAL’de, CNC kontrollü

İskenderun MTAL’de, CNC kontrollü plazma kesme makinesi üretimine başlandı

İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, demir çelik sanayisinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin kesim ve dekorasyon işlerinde kullandığı CNC kontrollü plazma kesme makinesi üretti.
Öğretmenlerinin de desteğiyle öğrenciler, metal teknolojileri bölümünde cihazın sehpa ve boyasını, elektronik bölümünde aksam ve bağlantılarını, makine bölümünde de dişli ve raylarını üretti. Kodlama yoluyla yapılan çizimleri 2 santimetreye kadar kesme imkanı veren makinenin; demir, bakır, gümüş ve alüminyumu basınçlı havayla sorunsuz kestiği ve kullanıma hazır olduğu belirlendi.
Okulda yaklaşık bir yılda 40 bin lira civarında maliyetle tamamlanan ilk makine, “01” seri numarasıyla İstanbul’daki bir firmaya satıldı. Ardından başlatılan çalışmayla 7’nci makineyi de bitirme aşamasına gelen öğrenciler, seri üretimle iç pazara daha fazla ürün sunmayı amaçlıyor.
-Öğrenciler 700-800 lira aylık ücret alıyor-
İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yusuf Yıldırım, yaptığı açıklamada, demir çelik sektöründe eski usulle yapılan oksijenli kesimlerin uzun süreli ve düzgün yapılamadığından CNC kontrollü plazma kesme makinesi üretmeye karar verdiklerini söyledi. Üretimi yaklaşık bir yılda tamamladıklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: “CNC ile kodlama yoluyla hızlı bir şekilde 2 santimetreye kadar parçalara şekil verilebiliyor. Yaklaşık 40 bin lira civarında bir maliyeti oldu. Üreteceğimiz diğer makineleri de büyük ihtimalle Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara göndereceğiz. Bununla ilgili Bakanlığımıza giderek oradaki yetkililerle görüşüp Türkiye’deki okullara bu makinenin verilmesi hususunda görüşmeler yapacağız.”
Öğrencilerin hem eğitim gördüğünü hem de mesleklerini öğrendiğini aktaran Yıldırım, makinenin seri üretimine geçtiklerini ve 7’ncisini bitirme aşamasına geldiklerini ifade etti. Üretimden, öğrencilerin gelir de elde ettiğini anlatan Yıldırım, “Öğrencilerimiz çalışmalar karşılığında 700-800 lira gibi her ay ücret almaktadırlar. Esas döner sermayenin çalışma amaçlarından biri de okul içerisinde yapılacak harcamalar için devletin gönderdiği parayı en aza indirmek. Biz de bu şekilde bu uygulamaları yaparak üretim ve istihdam olayını burada gerçekleştirmiş oluyoruz. Üretim ve eğitimi buluşturduk. Üretimde çalışan bu öğrencilerimiz, mezun olduklarında piyasaya direkt yetişmiş eleman olarak çıkacaklar” dedi.
-Öğrenciler sömestrde de çalışıyor-
Bir sonraki hedeflerinin lazer kontrollü plazma kesme makinesi üretmek olduğunu dile getiren Yıldırım, bununla ilgili de çalışmalara başladıklarını kaydetti.
Yarıyıl tatiline rağmen okulun atölyesinde çalışmayı sürdüren metal teknolojileri bölümü 11’inci sınıf öğrencilerinden Süleyman Tobak, arkadaşlarıyla makinenin tezgahını yaptıklarını aktardı.
Makinenin boyutları ve özellikleri hakkında bilgi veren Tobak, hem eğitim gördüklerini hem de meslek öğrendiklerini, üretime katkı sundukları için mutlu olduklarını belirtti.
-Mehmet ÖZGÜN-