Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öğrenciler Gözden Çıkarıldı, Yoksullara Fırsat Kalktı!

Hatay Eğitim İş’e göre, eğitimde belirsizlikler giderilemedi: Hatay Eğitim İş

Hatay Eğitim İş’e göre, eğitimde belirsizlikler giderilemedi:

Hatay Eğitim İş Yönetimi tarafından, ikinci sömestr eğitimine başlanması vesilesiyle yayınlanan raporda, eğitimin başlamakla birlikte, belirsizliklerin ise kalkmadığı ve adeta öğrencilerin gözden çıkarıldığı, onun da ötesinde yoksul öğrencilere her türlü fırsatın kaldırıldığı öne sürüldü.
Eğitim İş Hatay Şubesi Yönetimi adına başkan Suat Sadış imzalı raporda şu görüşler yer aldı:
“Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla, gerekli altyapı hazırlıkları tamamlanmadan bir çırpıda kaldırılan TEOG’un yerine getirilen sistemin hala tam netleştirilemediği, bir kez daha ortaya çıkmıştır. Eğitimde ikinci dönem başladı, ama öğrencilerin liselere nasıl ve hangi kriterlere göre yerleşeceği hâlâ koca bir soru işareti olarak önümüzde durmaktadır.
Antalya’da düzenlenen Özel Okullar Derneği’nin sempozyumuna katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve bürokratları, yeni sisteme ilişkin gazetecilerin sorduğu sorulara ya tam cevap verememiş ya da skandal cevaplar vermiştir. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Çetin ise aynı sempozyumda resmen yeni sisteme dair acınası tabloyu gözler önüne seren açıklamalarda bulunmuştur.
Çetin, 2 Haziran’da yapılacak liseye geçiş sınavının sorularının çok zor olacağını söylemiş ve ‘Bu seçme sınavı olacak ve en üst gruptan yüzde 10 öğrenciyi seçeceğiz. Sorular çok zor olacak. Sorular öğrencilerin yüzde 50’sine, 60’na hiç hitap etmeyecek. Bu da doğal, biz üst grup öğrenciyi seçeceğiz’ ifadelerini kullanmıştır.”
-ÖĞRENCİLER GÖZDEN ÇIKARILDI-
Hatay Eğitim İş açıklamasında, bu açıklamaların öğrencileri gözden çıkarma anlamı taşıdığı vurgulandı ve şöyle denildi:
“Bu açıklamalar, öğrenciler arasındaki eşitliği tanımayan bir zihniyetin, sınavlara da bu çerçevede baktığını göstermiştir. Her öğrenciyi, en makul şekilde ve potansiyelince geliştirmek, daha eğitimli hale getirmekle yükümlü olan Bakanlığın, milyonlarca öğrenciyi gözden çıkardığını ortaya koymuştur.
Aynı şahsın, ‘Sınav sadece belli okullarda yapılacaksa, taşradaki yoksul bir çocuk bu sınava nasıl girecek? Nasıl ulaşacak ve nasıl konaklayacak?’ sorusuna, ‘Çok zor bir soru. Ama sınav her yerde olmayacak’ cevabı vermesi de ayrıca skandaldır. Bu, çobanken sınav birincisi olarak ülkece yüreğimizi ısıtan hikayeleri artık hiç duyamayacağımız anlamına gelmektedir ve yoksulun yoksul, köylünün de köyünde kalmasının fermanıdır.
-YOKSUL ÇOCUĞA FIRSAT YOK-
Ülkenin evlatlarının eğitimde fırsat eşitliği hakkı, hayata da eşit bakmayan yöneticiler tarafından yok edilmek istenmektedir. Eğitim-İş olarak, bu ülkedeki tüm çocukların eşit, adil, bilimsel ve laik eğitime ulaşma, şehirdeki varlıklı ailelerin çocuklarıyla aynı koşullarda sınanma hakkını sonuna kadar savunacağımızın altını çiziyoruz!
Aynı bürokratın, ‘adrese dayalı kayıt’ sistemine dair de bugüne kadar yapılan resmi açıklamalardan farklı şeyler söylemesi, bu sistemin de daha netleştirilmediğini göstermiştir.
Erdoğan’ın talimatıyla apar topar yapılan bu sistem değişikliğinde;
– Tür ve içerik olarak hangi okulların ‘zorunlu olmayan’ yeni sınava göre öğrenci alıp almayacağı,
– ‘Anadolu’ diye adlandırılan liselerden geri adım atılıp ‘düz’ lise uygulamasına geri dönülüp dönülmeyeceği,
– Kayıt kaosunun tam olarak nasıl aşılacağı hala belirsizliğini korumaktadır.
-ÖĞRETMENSİZ EĞİTİM-
Öte yandan, aynı sempozyumda konuşan Milli Eğitim Bakanı da, eğitim geriletilirken öğretmenlerin durumunun da kötüleştirilmesinin boyutunu adeta itiraf etmiştir. Bütçe görüşmeleri sırasında 109 bin öğretmene ihtiyaç duyduğunu rapor eden MEB’in başındaki isim olan İsmet Yılmaz’ın, sempozyumda 25 bin öğretmenin atanacağını müjde gibi sunması ise ayrıca trajik olmuştur.
Birçok gerici İslami Vakıf ile protokol imzalayan ve bu protokollerin maliyetlerini Bakanlığı adına üstlenen Yılmaz, işsiz öğretmen ordusunu ne kadar umursamadığını bir kez daha göstermiştir.
Eğitim-İş olarak uyarıyoruz…
Bu belirsizlikleri, eğitimin tüm paydaşlarından fikir almadan rasyonel biçimde netleştiremezsiniz, öğretmenlere hak ettiği değeri vermeden okulları bilgi yuvası haline getiremezsiniz, öğrenciler, öğretmenler, okullar arasında ayrımcılık yaparak, eğitimli, bir arada huzurla yaşayan bireylerin yaşadığı bir Türkiye umu-dunu ütopyaya dönüştü-rürsünüz. Unutulmamalı ki, eğitimde kaos, ülke geleceğinde kaos demektir!”
-Cemil Yıldız-