Öğretmenler İşsiz, Okullar Öğretmensiz

Solğun, devletin eğitim fakültesi mezunlarını istihdam etmek zorunda olduğuna vurgu yaptı: Türk Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Ömer Solğun, “Öğretmenler işsiz, okullar öğretmensiz sloganıyla yaptığı açıklamada, devletin eğitim fakültesi mezunlarını istihdam etmek zorunda olduğunu vurguladı. 500 bini aşkın eğitim fakültesi mezununun atama beklediğini, kapı gibi diplomaları olduğunu, ülkeyi yönetenlerin eğitim fakültesi mezunlarını öğretmen olarak istihdam etmek […]

Solğun, devletin eğitim fakültesi mezunlarını istihdam etmek zorunda olduğuna vurgu yaptı:

Türk Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Ömer Solğun, “Öğretmenler işsiz, okullar öğretmensiz sloganıyla yaptığı açıklamada, devletin eğitim fakültesi mezunlarını istihdam etmek zorunda olduğunu vurguladı.
500 bini aşkın eğitim fakültesi mezununun atama beklediğini, kapı gibi diplomaları olduğunu, ülkeyi yönetenlerin eğitim fakültesi mezunlarını öğretmen olarak istihdam etmek zorunda olduğunu söyleyen Solğun, 500 bini aşkın eğitim fakültesi mezunu işsiz öğretmen yığılmışsa, bunun sorumlususun kendileri olmadığını, bu yığılmanın sorumlusunun yıllardır plansız, programsız şekilde ülkemizin ihtiyaçlarını tespit etmeden siyasi ve yerel kaygılarla üniversite açanlar ve eğitim fakültelerinin kontenjanlarını belirleyenler olduğunu belitti.
Ek atama istiyoruz …
Solğun, bu konuda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK önümüzdeki 5 yılda, 10 yılda şu branşta şu kadar öğretmene ihtiyacımız var diyerek planlayacak ve eğitim fakültelerinin kontenjanlarını belirleyecek ki, 500 bin genç meslektaşımız elinde kapı gibi diploması ile işsiz kamasın. Eğitim fakülteleri her yıl ortalama 40 bin mezun veriyor. Bu da demek oluyor ki mezun olan 40 bin öğretmenin, en az 20 bini daha işsiz kalacak. Bu nedenledir ki, ek atama istiyoruz. 20 bin atamayı asla yeterli görmüyor ve kabul etmiyoruz.
Bir yandan öğretmen açığını gidermek için ücretli öğretmen çalıştıracaksınız, diğer yandan her yıl 20 bin öğretmen emekli olacak ama sadece 20 bin atama yapacaksınız! Bunu kabul etmemiz mümkün değildir.
Ülkemizde ücretli öğretmen sayısı 69 bin 326, norm kadro açığı 109 bin 616’dır. Pandemi koşullarına ve tüm kademelerde yüz yüze eğitim yapılamamasına rağmen ücretli öğretmen sayısı 69 bin 326’dır. Şayet normal koşullara dönebilseydik, yani tüm kademelerde yüz yüze eğitim yapabilseydik ücretli öğretmen sayısı belki de 100 bin eşiğini aşmış olacaktı. Yine sendikamızın araştırmasına göre, birçok kademede yüz yüze eğitime başlayamamış olmamıza rağmen norm kadro açığı 109 bin 616’dır. Bir yandan öğretmen açığını gidermek için ücretli öğretmen çalıştıracaksınız, diğer yandan her yıl 20 bin öğretmen emekli olacak ama sadece 20 bin atama yapacaksınız! Bunu kabul etmemiz mümkün değildir.
20 bin atama Ak Parti Hükümetleri tarafından yapılan en az atama sayısıdır. 20 bin atama sayısı bu hükümete yakışmıyor.”
Eğitimde tasarruf olmaz …
Eğitimde tasarruf yapılamayacağını söyleyen Solğun, “Biz öğretmeniz, biz vatanseveriz. Ülkemizdeki zorluklar karşısında taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyarız. Ülkemiz ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Farkındayız. Ancak eğitimde tasarruf olmaz. Biz bir eksik yeriz, bir eksik giyeriz, gecemizi gündüzümüze katar bir fazla çalışırız. Ama geleceğimizi inşa eden eğitim sürecinden tasarruf yapamayız” dedi.
Ülkemizde pandemi döneminde eğitim alanında yaşanan kayıplara vurgu yapan Solğun, kayıpların giderilmesi için eğitimin ihtiyaç duyduğu tüm süreçlerin tamir edilmesi gerektiğini ifade etti, bunun başında da öğretmen açığını gidermenin önemine değindi, bu nedenle ek atama istediklerini dile getirdi ve “Öğretmen atama meselesinin ekonomik boyutunun yanı sıra sosyal boyutu da var. ataması yapılmayan öğretmen meselesi toplumun sosyal yarasıdır. Ek atama 2020 KPSS’de yarışan öğretmenler arasından yapılmalıdır. Aksi taktirde adı ek atama olmaz, yeni atama olur. Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version