Öğretmenlik Meslek Kanunu Geri Çekilmeli

Ünsal, ÖMK’nin eğitimciler arasındaki ilişkilerin ve mesleki dayanışmanın bozulmasına neden olacağını vurguladı       Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, ayrıştırma, eğitimciler arasındaki ilişkilerin ve mesleki dayanışmanın bozulmasına neden olacağını savunduğu Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesi taleplerini yineledi.       Ünsal üyeleriyle bir araya geldikleri Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlık Parkı’nda ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ ile ilgili basın açıklaması […]

Ünsal, ÖMK’nin eğitimciler arasındaki ilişkilerin ve mesleki dayanışmanın bozulmasına neden olacağını vurguladı

      Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, ayrıştırma, eğitimciler arasındaki ilişkilerin ve mesleki dayanışmanın bozulmasına neden olacağını savunduğu Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesi taleplerini yineledi.

      Ünsal üyeleriyle bir araya geldikleri Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlık Parkı’nda ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ ile ilgili basın açıklaması yaptı. MEB’in, bugüne kadar eğitim sisteminde yaşanan her sorunda olduğu gibi, eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarına tamamen piyasacı ve rekabetçi bir mantıkla yaklaştığını ifade eden Ünsal “Bu yaklaşımın son örneği, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesidir. Öğretmenlik mesleği gibi 18 milyon öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonu aşkın öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını koruyan ve geliştiren bir meslek kanunundan bahsetmemiz mümkün değildir” dedi.

Öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir …

      Siyasi iktidarın, öğretmenler arasında halen var olan ücretli, sözleşmeli, kadrolu öğretmen ayrımlarına yenilerini eklemekle kalmadığını,  eğitim sistemini rekabetçi ve eleyici bir sınav üzerinden yeniden düzenlemek istediğini belirten Ünsal “1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir. Bu temel gerçeği yok sayarak öğretmenleri kariyer basamaklarına göre bölmek, farklı ücret politikaları üzerinden ayrıştırmak öğretmenler arasındaki ilişkilerin ve mesleki dayanışmayı bozacaktır. Okullarda yapay olarak oluşturulmaya çalışılan farklı statü ve unvanların zaman içinde giderek belirginleşen sınıfsal ayrışmalar yaratması, okullarda katı ve hiyerarşik çalışma ilişkilerinin oluşması kaçınılmazdır” dedi.

Öğretmenler bölünecek, ayrıştırılacak …

      ‘Nitelikli Okul-Niteliksiz Okul’ ayrımında olduğu gibi, kariyer basamakları üzerinden ‘Nitelikli Öğretmen-Niteliksiz Öğretmen’ algısı yaratılmak istenmesinin de son derece tehlikesine dikkat çeken Ünsal “Öğretmenlerin mesleki birikimi ve niteliğini yok sayarak hayata geçirilmeye çalışılan kariyer basamakları uygulaması öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürecek özellikler içermektedir. ÖMK ile birlikte okullarda çocuğunun sınıfına uzman ya da başöğretmenin girmesini isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında gerilimler yaşanması, öğrencilerin sosyal statüsü ve öğretmenlerin kariyerine göre okullarda ‘özel sınıflar’ oluşturulması yaygınlaşacaktır. Aynı işi yapan, sınıfında, branşında aynı eğitim içeriğini anlatan, benzer öğretim yöntem ve tekniklerini uygulayan ve öğrencileri benzer süreçlerle değerlendiren öğretmenleri farklı statü ve maaş uygulaması üzerinden bölmeye ve ayrıştırmaya yol açacak böylesi bir düzenlemeyi başından itibaren kabul etmediğimizi ifade ediyoruz” dedi.

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version