Türkiye genelinde ders başlangıç saatlerine ilişkin yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla tüm illere gönderilen genelgede, derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin il bazında valilikler tarafından belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Valilikler, karar alırken gün doğumu ve batımı saatlerini, bölgesel koşulları ve toplumsal ihtiyaçları göz önünde bulunduracak.
Ders saatlerinde esneklik sağlanacak
Bakanlık tarafından iletilen genelgede, okullarda ders başlangıç saatlerinin toplumsal koşullara göre uyarlanmasının eğitimi olumsuz etkilememesi gerektiği ifade edildi. İleri saat uygulamasının sürdürüleceği belirtilen genelgede, valiliklerin bölgelerine göre esnek saat düzenlemeleri yapabileceği belirtildi. Öğrencilerin sağlığı ve güvenliği ön planda tutularak, saat düzenlemelerinin öğrencilerin olumsuz hava koşulları veya güvenlik sorunlarıyla karşılaşmaması için gerekli tedbirlerin alınması istendi.
Mevzuat düzenlemeleri hatırlatıldı
Milli Eğitim Bakanlığı, ders yılı süresi ve eğitim düzenlemeleriyle ilgili yasal çerçeveyi de genelgede özetledi. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre ders yılının 180 iş gününden az olmaması gerektiği hatırlatılarak, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde belirtilen ders başlama ve bitiş saatlerine uyulması istendi. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde, bölgesel farklılıklara göre çalışma saatlerinin düzenlenmesinin de valiliklerin yetki alanında olduğu aktarıldı.
“kış saati” uygulaması talebine bakanlıktan açıklama
Genelgede, Türkiye genelinde yaz saati uygulamasının sürdürüleceği belirtilirken, kış saati uygulamasına dönülmesi talebine yanıt verildi. Yaz saati uygulamasının devamı kararlaştırıldığından, kış saati düzenlemesine geçilmeyeceği ifade edildi. Bu bağlamda, okullarda ders saatlerinin belirlenmesi konusunda bölgesel esnekliğin sağlanması amacıyla valiliklerin yetkilendirildiği kaydedildi.