Okullarda okutulması artık bir zorunluluk

Solğun, Danıştay’ın; ‘Öğrenci Andı’ ile ilgili verdiği kararla, son noktayı koyduğuna dikkat çekti … Türk Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Ömer Solğun, Danıştay’ın; Öğrenci Andı’nın kaldırılmasına ilişkin değişikliğin, haklı ve hukuksal dayanağı olmadığı yönünde karar verdiğini hatırlattı, bu nedenle okullarda okutulmasının bir gereklilik, zorunluluk olduğunu vurguladı. Sendikalarının Öğrenci Andı’nın kaldırılmasını aynı gün yargıya taşıdığını belirten Solğun, […]

Solğun, Danıştay’ın; ‘Öğrenci Andı’ ile ilgili verdiği kararla, son noktayı koyduğuna dikkat çekti …

Türk Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Ömer Solğun, Danıştay’ın; Öğrenci Andı’nın kaldırılmasına ilişkin değişikliğin, haklı ve hukuksal dayanağı olmadığı yönünde karar verdiğini hatırlattı, bu nedenle okullarda okutulmasının bir gereklilik, zorunluluk olduğunu vurguladı.
Sendikalarının Öğrenci Andı’nın kaldırılmasını aynı gün yargıya taşıdığını belirten Solğun, “Danıştay 8. Dairesi Türk Eğitim-Sen’in Öğrenci Andı ile ilgili açtığı davayı görüştü ve Öğrenci Andı’nı kaldıran işlemi hukuka aykırı buldu. Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararı uygulaması ve okullarda yeniden Öğrenci Andı’nı okutması gerekmektedir” dedi.  Yüksek Mahkeme’nin kararının gerekçesini de kamuoyuna açıklayan Solğun, şunlara değindi: “Metinde yer alan kavram ve ilkeler, Anayasamızda anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu gibi milli eğitim sistemimizin Kanun ve Yönetmelikte belirlenen temel amaçlarını da ortaya koymaktadır. Öğrenci Andı adlı bu metin zaman içinde değişikliklere uğramakla birlikte öğrencilere öğretilmek ve davranış biçimi olarak kazandırılmak istenilen değerlere ilişkin kavram ve ilkelerde bir değişiklik olmadan uzun yıllar okullarda okutulmuştur. Uyuşmazlık bu açıklamaların ışığı altında değerlendirildiğinde; yeni nesillerin ülkesine anayasal vatandaşlık temelinde aidiyetini ve bağlılığını güçlendirmeyi, onların milli, manevi ve kültürel değer oluşumuna katkı sağlamayı amaçlayan ve uzun yıllardır okutulan bu metnin yürürlükten kaldırılmasının hukuken geçerli sebeplere dayanması gerektiği tartışmasızdır.
Bu metnin; dayanağını teşkil eden Yasal ve Anayasal kurallarda, bir değişiklik olmadığı gibi bu kuralları şekillendiren ve metinde de yer alan toplumsal değer yargılarımızın ve ilkelerimizin değişmesi ya da değiştirilebileceğinin kabulü de mümkün değildir. Bu durumda, içeriği itibariyle milli eğitim sistemimizin temel amaç ve ilkelerini gerçekleştirmeye katkı sağlar niteliği bulunan, dayanağı kural, ilke ve kavramlarda herhangi bir değişiklik bulunmayan öğrenci andının, her hangi bir kabul edilebilir gerekçeye dayanılmaksızın kaldırılmasında hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.
Türk devletini ve milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak, toplumun ve kişilerin refah, huzur ve mutluluğunu sağlayacak yeni nesillerin yetiştirilmesi olan milli eğitim sistemimizin temel amaçlarını gerçekleştirmesini içeriği itibariyle sağlamaya yardımcı olabilecek nitelikteki öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından, dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir.”
Solğun, açıklamasının sonunda Danıştay’ın son noktayı koyduğunu, öğrenci andının okutulmasının gerekliliğini vurguladı.
Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version