Eğitim-İş Hatay Şubesi, 19,9 milyon öğrencinin yeni eğitim öğretim yılına başlamasıyla birlikte okullarda yaşanan temizlik ve güvenlik personeli eksikliklerinin eğitimin niteliğini ve çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini bildirdi.
Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Eğitim sistemimiz, iktidarın yanlış politikaları ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihmalkar tutumu nedeniyle alarm vermektedir. 19,9 milyon öğrencinin eğitim öğretim yılına başladığı bu dönemde, okullarımızda temizlik ve güvenlik personeli eksiklikleri, hem eğitimin niteliğini hem de çocuklarımızın sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Eğitimde tasarruf olmaz! Çocuklarımızın geleceği, sağlığı ve güvenliği siyasi hesaplara kurban edilemez!”
Eğitim-İş, okullarda gerekli hijyenin sağlanması, temizlik sorunlarının giderilmesi, okulların daha güvenli hale getirilmesi ve temizlik ile güvenlik personelinin kalıcı kadrolu olarak istihdam edilmesi için eğitim emekçileri, demokratik kitle örgütleri ve velilerle birlikte Türkiye genelinde eylemler düzenleyeceklerini duyurdu.
Açıklamada, “Aydınlık yarınlarımızın güvencesi çocuklarımızın yetiştirildiği okullar tam anlamıyla kaderine terk edilmiş durumda. Eğitim-İş olarak yıllardır okulların temizlik ve güvenlik ihtiyaçlarının giderilmesi için işinin uzmanı insanların kadrolu biçimde istihdam edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Özellikle pandemi sürecinde okulların hijyenik olmasının önemi herkesçe kavranmış olmasına rağmen ve okullarımızda artan şiddet olayları koca bir tehlike olarak gözümüzün önünde büyürken Millî Eğitim Bakanlığı bu sorunlar karşısında bugüne dek bir çözüm iradesi göstermemiştir. Bugün ise sorunu daha da beter hale getirmeyi seçmiştir. 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İşgücü Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, kamu kurumlarında kalıcı istihdam yerine geçici ve düşük ücretli sömürünün önünü açmıştır. Bu yönetmeliğe göre haftanın 3 günü 8 bin 447 TL’ye çalıştırılacak kişilerle okulların ne güvenliği ne temizliği sağlanabilir, üstelik bu asla kabul edilemeyecek bir emek sömürüsüdür.” denildi.
Eğitim-İş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında görevi ihmalden suç duyurusunda bulundu ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla sosyal medyada seferberlik başlattı. Ayrıca, okullara “sağlıklı eğitim, güvenli okul” kokartlarıyla giderek eylemlerini sürdürdü. Eğitim-İş, Türkiye’nin her ilindeki meydanlardan seslenerek, devlet okullarının güvenli ve temiz olması gerektiğini vurguladı.
Eğitim-İş’in açıklamasında, “Okula gelirken hangi hastalığı kapacağımızı, kim tarafından şiddete uğrayacağımızı düşünmek istemiyoruz. Sağlıklı eğitim ve güvenli okul, eğitim emekçileri için de öğrencilerimiz için de bir haktır, bu haktan vazgeçmeyeceğiz!” ifadeleri yer aldı. Ayrıca, Eğitim-İş, kamuoyuna Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelik çağrıda bulunarak, “Hamaseti bırakıp görevinizi yapın. Bilin ki bu konunun unutulmamasını sağlayacağız. Sadece yargı alanında değil her alanda mücadelemizi sonuna dek sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.