Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Okuma yazma bilmeyende imzasından sorumlu

Yargıtay okuma yazma bilmeyen

Yargıtay okuma yazma bilmeyen kişiyi attığı imzadan sorumlu tuttu. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, kredi sözleşmesine kefil olarak imza atan okuma yazma bilmeyen kişinin, sözleşme içeriğini bilmediğinin kabul edilemeyeceğine ve borçtan sorumlu olacağına hükmetti.

Bankadan kredi çeken bir kişiye yakını kefil oldu. Ancak kefil olan kişinin okuma yazması bulunmuyordu. Borçlu ise borcunu ödemediğinden dolayı banka kefil olan kişi hakkında icra süreci başlattı. Davaya bakan yerel mahkeme ise kefil olan kişinin eğitim bilgilerini  Kumluca Milli Eğitim Müdürlüğünden talep etti. Gelen dosyada kefil olan kişinin herhangi bir eğitim kaydına rastlanmaması üzerine mahkeme, okuma yazma bilmeyenin imzaladığı belge içeriğini de bilmeyeceği gerekçesiyle davayı reddetti. Ancak Temyiz itirazı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Kararın bozulma gerekçesi ise şu şekilde açıklandı;

“Okuma yazma bilmeyen kişi imza kullanıyorsa bu imzası ile sözleşme yapıp borç altına girebilir. Davalının okuma yazma bilmediği kabul edilse dahi bu durum tek başına sözleşmenin geçersizliği sonucunu doğurmayacağı gibi, sadece bu nedenle de imzaladığı sözleşmenin içeriğini bilmediği kabul edilemez. Davalının olduğuna şüphe bulunmayan imza, sözleşmenin kurulması ve davalının borç altına girmesi için yeterlidir.” ifadeleri kullanıldı. -Yusuf Cemil Karaçay-