Şöyle bir bakalım. Ekonomi, eğitim, turizm, kültür sanat, hukuk gibi başlıklar başta olmak üzere birçok konuda mevcut siyasi iktidar ülkeyi çok kötü yönetmekte. “Deveye sormuşlar boynun niye eğri diye, nerem doğru ki” demiş. Bizdeki tam bu hesap. Sporda neden başarılı değiliz sorusuna verilecek yanıt da tam olarak böyle. Hangi alanda başarılıyız ki sporda başarısızlığımızı sorgulayalım.
Ülkemizdeki mevcut ekonomik kriz, birçok sorunun kaynağı. İnsanlar çocuklarını spora yönlendiremiyor. Yetenekli çocuklara aileler “aman işsiz kalmasın” diye spora göndermiyor.
Liyakat deseniz ayrı bir sorun. Kurumlara atanan yöneticilerde aranan kriter liyakat olmaktan çıkmıştır. Kurumlara, konuyla ilgili hiçbir bilgi ve tecrübesi olmayan insanlar atanır oldu. Spor federasyonlarımızda da durum bu şekilde. Mesela bir spor kulübünü geçmiş dönem başkanı, adeta borç batağına sürükledi. Sonrasında bu kulüp başkanı, iktidara yakınlığı sayesinde TFF başkanlığına getirildi. İnanılacak gibi değil. bu gibi onlarca örnek mevcuttur.
Salt bir futbol sahası inşa etmekle sporda başarılı olmak imkansızdır. Bir altyapı tesisi elzemdir, bu altyapı tesislerinde nitelikli eğitmenler, psikologlar, diyetisyenler bulundurmak şarttır. Fakat bizde bunların hiçbiri yapılmamaktadır.
Liyakati sağlamadan sporda da başarılı olma ihtimalimiz yoktur. Sorunun kaynağı budur.
HATAY’IN SPOR İLE İMTİHANI
Geneldeki duruma bakarak Hatay’da Sporun durumunu konuşalım. Evvela futboldan başlanabilir. Hatayspor, şehrimizin en başarılı ve popüler olan spor kulübü. Süper Lig’e çıkarak ve burada tutunarak ciddi bir başarı da sağlamıştır. Şimdi bunu bir kenara koyalım.
Hatayspor yıllardır aynı tesiste. Tesisi, deprem öncesinde çağın çok gerisinde idi. Maalesef kulüp kasasına gelen para tesislere aktarılmadı. Bunun haricinde hiçbir işlevi olmayan bir altyapısı mevcut. Oysaki böyle bir marka değerinin, şehrin takımının çok güzel bir tesisi, gelişmiş bir altyapısının olması beklenirdi. Futbol takımına bakıyoruz, yıllardır yabancı futbolcuların sırtladığı bir takım olmuş. Kulübün altyapısından çıkan ve kulübe ciddi anlamda katkı veren oyuncu sayısı çok az.
Oysa siz şehirde sporu yerleştirmek istiyorsanız bunu nitelikli eğitmen, kaliteli tesis ve altyapı ile sağlayabilirsiniz. Şuan Hatayspor zaten Mersin’de. Şehrimizde tesisleşme ve altyapı namına hiçbir faaliyet yapılmamaktadır. Bu durumun en kısa zamanda düzeltilmesini temenni ediyorum.
Bunun haricinde Hatay’daki kadın basketbol takımına değinmek isterim. Kadın basketbol takımımız bir dönem ciddi başarılara imza attı. Fakat şuan kapanma noktasında. Neden mi? Çünkü tesis yok, altyapı yok. Kurumsallık yok. Ver parayı, al oyuncuyu şeklinde ilerleyen bir sistem mevcuttu. Ben bu sistemi eleştirenlerden biriyim. Şehrin takımı var ise, şehrinin sporuna katkı sağlamalı. Güzel bir spor kompleksi olmalı, altyapıdan oyuncu yetiştirmeli. Bakıyoruz kadın basketbol takımına, bir tane Hataylı oyuncu yoktu. Şehrine altyapı, tesisleşme noktasında bir katkısı olmayan takım benim için yok hükmündedir.
Bu tezimize karşı çıkanlar “ama bu takımlar Hatay’ın ismini duyuruyor” yorumlarını yapıyorlar. Hatay, ismini spor ile duyurmaya ihtiyacı olan bir şehir değil. bir şehir gelişecekse turist çekecekse bunu doğru şehircilik programları uygulayarak başarabilir. Bir turist, “kadın basketbol yahut erkek futbol takımı başarılı olmuş” diye o şehri görmeye gelmez. Güzel bir şehir ise o şehri görmek ister.
Bundan ötürü Hatay’da spor yorumcularını ve spora bakışı tarafsız gözle değerlendirme yapmaya ve dünyada kabul gören objektif kriterleri baz alarak karar vermeye davet ediyorum. Aksi haldeki uygulamalar sürdürebilir olamaz.
YORUMLAR