Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ölü Deniz Fay Zonu üzerindeki etkiler inceleniyor

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu tarafından yürütülen

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu tarafından yürütülen proje kapsamında, Hatay’ın Altınözü ilçesinde yapılan saha araştırmaları dikkat çekiyor. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin Ölü Deniz Fay Zonu üzerindeki etkileri inceleniyor.

 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in başkanlığındaki 10 kişilik ekip, Ölü Deniz Fay Zonu’nun Hacıpaşa Fayı üzerinde yürütülen çalışmalarda fay hattının hareketlerini analiz etmek üzere iki hendek açtı. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi olan Sözbilir, saha çalışmalarının hafta boyunca süreceğini belirtti.

 

Prof. Dr. Sözbilir, yapılan incelemelerde fayın geçmişte yüzeye çıkarak büyük hasara neden olduğunu, ancak son zamanlarda önemli bir kırılma yaşamadığını ifade etti. Ayrıca, Ölü Deniz Fayı’nın 1800’lü yıllara tarihlenen büyük bir deprem ürettiğini tahmin ettiklerini belirtti. Sözbilir, “Hendeklerden aldığımız örneklerle son depremin tarihini ve o tarihten sonra ne kadar süre geçtiğini belirlemeyi amaçlıyoruz,” dedi.

 

Sözbilir, 6 Şubat 2023 depremi sonrasında Ölü Deniz Fayı üzerinde gözlemler yaptıklarını ve fayın önemli derecede zorlandığını ancak henüz kırılmadığını söyledi. “Gelecekte, zamanı geldiğinde bu fay deprem üretecektir,” diyen Sözbilir, fay zonunda 7 ve üzeri büyüklükte depremler yaşanabileceğini vurguladı. Ayrıca, fayın Suriye içinde de kollarının bulunduğunu ve bu fayların yıkıcı depremler üretmesinin Türkiye’yi de etkileyebileceğini belirtti.

 

Projenin tamamlanmasının ardından Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın yeniden düzenleneceği belirtiliyor. Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, 6 Şubat depremleri sonrası diri fayların kırılma zamanlarını ve depremlerin tekrarlanma aralıklarını belirlemeyi hedeflediklerini ifade etti. – Yusuf Cemil Karaçay-