Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ölümlü Boğulma Vakaları Yaşanmadan

Samandağ Meydan, Deniz ve

Samandağ Meydan, Deniz ve Çevlik’te şimdiden önlemler alınması istendi. Duyarlı vatandaş önerisi; “Cankurtaran Kuleleri, Botlar, Kum Motosikletleri, Ambulanslar!”

Samandağ’da, Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi Mevlüt Oruç, yaz mevsimi gelmeden, Samandağ Meydan, Deniz ile Çevlik’te her yıl yaşanan, onlarca kişinin hayatını kaybettiği boğulma olayları öncesi, şimdiden önlemler alınmasını istedi. Mevlüt Oruç, duyarlı vatandaş sorumluluğu içinde paylaştığı yazısında, neler yapılabileceğini de yazdı. Ölümlü boğulma vakalarının hiçbir haklı bahanesi ve gerekçesi olamayacağının altını çizen Oruç, şunları dile getirdi: “Samandağ denizinde, her yıl havaların ısınması ile birlikte maalesef ölümlü boğulma vakaları artıyor. Ölümlü boğulma vakalarının olmaması için; Hatay Valiliği’ni, Samandağ Kaymakamlığı’nı, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni ve Samandağ Belediyesi’ni göreve davet ediyoruz. Bu sorunun çözümü için derneklerimizi, sendikalarımızı, Odalarımızı, iş insanlarımızı ve bütün toplumu duyarlılığa, birlikteliğe ve dayanışmaya davet ediyorum. Devlet kurumları, belediyeler, iş insanları, tüm halk, koordineli hareket ederek, bölgemiz deniz turizminin ölümlü boğulma vakaları ile anılmasını önleyebiliriz. Samandağ deniz tatilinin, deniz turizminin, deniz mevsiminin, ölümlü boğulma vakaları ile defolu kalmasını engelleyebiliriz. Bu sorunun muhataplarının, yönlendirme ve pratik adım atma zamanıdır.”

HAVALAR ISINDI, DENİZ MEVSİMİ BAŞLADI-
Havaların ısınmasıyla birlikte yaz sezonunun başlamak üzere olduğunun altını çizen Mevlüt Oruç, bayramla birlikte sahillerin dolup taşacağını hatırlattı ve şöyle dedi:
“Havalar ısındı. Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı. Mübarek Ramazan ve Ramazan Bayramı, ülkemize ve bütün insanlığa hayırlı olsun.
Ramazan Bayramı ile birlikte, yerli ve yabancı tatilcilerin deniz sahiline akımı daha da yoğunlaşacaktır. Başka şehirlerden veya ilimizden yerli turistler veya yabancı turistler, deniz mevsiminde serinlemek, dinlenmek, eğlenmek, çoluk çocuk, ailecek birlikte zamanı paylaşmak için sahile gider ve denize girer. Turistleri Samandağ’a davet edip, ama ‘dikkat, tehlikelidir, denize girmeyin!’ diye yazılar yazmak çözüm değil, aksine çözümsüzlüğe talip olmaktır.
Problemin sürüp gitmesini normalleş-tirmek, deniz turizmi olanağına sahip olmanın nimetini tepmektir. Yetkililerin görevi, Samandağ ilçemizde denize girmeyi öcüleştirmek değil, tehlikeli olmaktan çıkarmaktır.”
-ALINABİLECEK ÖNLEMLER-
Sorumlu ve duyarlı bir vatandaş olarak, sorunu gündeme taşıyan, yetkililere hatırlatan Mevlüt Oruç, çözüm önerileri de sundu.
Oruç, önerilerini şöyle sıraladı:
“Arsuz ve Çevlikte her yıl yapıldığı gibi, Çelik’ten Meydan Köyü’ne kadar makul mesafelerle (örn.1000 mt) cankurtaran kuleleri yapılmalı ve yeterli sayıda cankurtaran görevlendirilmelidir. Çevlik Tatil Sitesi’nden Meydan Tatil Sitesi’ne kadar, yeterli sayıda cankurtaran botları hazır olmalıdır. Cankurtaran-ların, tehlikedeki kişiye en kısa süre-de ulaşabilmesi için, kum üzerinde gidebilen motosikletler hazır olmalı-dır. Çevlik, Deniz ve Meydan Tatil Sitelerinde, ambulanslar hazır bulunmalıdır.”
İŞLETMELER TEŞVİK EDİLMELİ-
Mevlüt Oruç, bölgede yapılabilecek önemli bir desteği de şöyle hatırlattı: “Çevlik’ten Meydan Tatil Sitesi’ne ve Çevlik, Kapısuyu, Hıdırbey ile Batıayaz’a kadar uzanan turistik Defne yolu üzerinde turizm hizmeti yapmak isteyen, küçük ve orta ölçekli işletmeler teşvik edilmeli, desteklenmelidir. Devasa turizm yapıları dönemi, geçen on yılların modası idi. Sık sık tekrarlayan pandemilerin, bulaşıcı hastalıkların, kent merkezlerinden kaçışların, kalabalık ve gürültülü ortamlardan kaçışların da etkisiyle, yeni trend, küçük-orta ölçekli ve butik turizm işletmeleridir ve bunlara talep daha çoktur.” -Cemil Yıldız-