Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ömer Balibey: Gençlerin Türkiye’den Çıkış Arayışları Şaşırtıcı ve Üzücü

Hatay’da uzun yıllar İl

Hatay’da uzun yıllar İl Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapmış ve emekliliği öncesi MEB’de Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü görevine terfi eden deneyimli eğitimci Ömer Balibey, Türkiye’den yurt dışına çıkış arayışında bulunan lise düzeyindeki öğrencileri yorumladı. Balibey, bu durumun üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu ve ülkemiz açısından üzücü olduğunu savundu.

Sosyal medya hesabında konuyu gündeme getiren Balibey, bir dost ziyareti sonrası tanık olduğu durumu şöyle açıkladı: “Yeni eğitim öğretim yılının heyecan ve coşkuyla başladığı ülkemizde, beyin göçü artık liselere inmiş ve iyice yerleşmiş durumda. Bir yakın dostumun tek çocuğu Deniz, dört yıl önce Cağaloğlu Anadolu Lisesini yüksek puanla kazanmış ve Almanca okuyordu. Bu yıl Almanya’nın ‘Ahun’ Üniversitesini kazanarak Fizik okuyacak. Ancak bu yıl mezun olan 120 öğrencinin seksen civarında olan arkadaşları yurt dışına gitmeye karar verdi.”

Balibey, “Deniz, Almanya’nın ‘Ahun’ Üniversitesini kazandı ve Fizik okuyacak. Bu yıl mezun olan 120 öğrenciden yaklaşık sekseni yurt dışına gidiyor. Türkiye’de İTÜ Fizik bölümünü kazandıktan sonra dil sınavını da geçti. 20 Eylül’de üniversiteye kayıt yaptıracak ve orada bir üst sınıflardaki abileri tarafından karşılanacak. Diğer liselerde de yüksek puanla giren ve mezun olan başarılı öğrencilerin büyük bir kısmı önce burada istedikleri bölümü kazanıp sonra yurt dışındaki üniversiteleri tercih ediyor ve burslu olarak okuyorlar,” dedi.

Balibey, bu durumun son yıllarda çok arttığını belirterek, hem şaşkınlık hem de ülkemiz adına üzüntü duyduğunu ifade etti. Eğitim Bakanlığı’nın her yıl yurt dışı sınavı açarak başarılı üniversite mezunlarını çeşitli ülkelere burslu olarak gönderdiğini ancak liseden mezun olan öğrencilerin yurt dışına erken yaşta gitmelerinin çok önemli bir konu olduğunu vurguladı. Devletin, bu genç ve başarılı öğrencilerin yurt dışına gitmelerini siyaseten değil, memleket meselesi olarak değerlendirip acilen çözüm bulması gerektiğini belirtti. “Yoksa yazık olur ülkemize,” dedi. – Mehmet Durmaz-