Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ön Analiz Yapmadan

Hiçbir bahçeden ürün almıyorum! Antakya’da düzenlenen toplantıda konuşan, Akdeniz Yaş

Hiçbir bahçeden ürün almıyorum!

Antakya’da düzenlenen toplantıda konuşan, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nejdat Sin, “Kalıntılı bir şekilde ihracatı yapılan ürünlerin geri dönmesi, ülke ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Örneğin ben, bir ihracatçı olarak, ön analiz yapmadan hiçbir bahçeden ürün almıyorum” dedi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), zaman zaman ilaç kalıntısı veya bitkisel hastalık nedeniyle; portakal, yaş üzüm, taze biber, mandalina, nar ve limon ihracatında yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak, iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla başlattığı “Yaş Sebze Meyve Sektörü Değerlendirme” toplantılarına Antakya’da devam etti.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Samandağlı İşadamı Nejdat Sin, Hatay Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, “Tarım, bizim ve ülkemiz için milli savunma kadar önemli bir konu” dedi.

Hatay Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya; Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nejdat Sin, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Hatay Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Behcet Budak, Hatay Zirai Karantina Müdür Yardımcısı Cemil Bengin, ihracatçı firmaların yöneticileri ve ziraat mühendisleri katıldı.

-AKİB DESTEĞİ-

AKİB olarak, Türkiye’nin 2021 yılındaki 3,1 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatına 1,3 milyar dolar değer ile yüzde 42 oranında destek verdiklerini söyleyen Sin, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yaş meyve ve sebze ihracatında yaşanan aksaklık ve sıkıntıları aşma noktasında konuyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının elinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi.

-GIDA GÜVENLİĞİ-

Pandemi sürecinde, tarım ve gıda sektöründe elde edilen ürünlerin sağlıklı, güvenilir, verimli ve sürekli kılınmasının temel hedef olması gerektiğini her platformda dile getirdiklerini anlatan Nejdat Sin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tarım, bizim ve ülkemiz için milli savunma kadar önemli bir konu. Bu açıdan baktığımızda, sorunları çözmek için daha fazla çaba göstermeliyiz. Biz ihracatçılar, ilaç kalıntısı veya bitkisel hastalıktan kaynaklı olarak ihraç ettiğimiz ürünlerin geri gönderilmesi konusunda önemli kayıplar yaşadık. Bu sıkıntılar hala devam ediyor. AKİB olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığımızla diyalog içindeyiz. Önemli gelişmeler sağlandı. Ancak, özellikle ihraç edeceğimiz ürünlerimizin analizi konusunda ne yazık ki istediğimiz seviyeye gelemedik. Eksiklerimizi, tüm paydaşlarla beraber ortak hareket ederek aşabileceğimizi düşünüyorum.”

-İLAÇ KALINTISI-

Nejdat Sin, şöyle devam etti:

“Tarladan sofraya gelinceye kadar, yetiştirilen meyve ve sebze üretiminin şeffaf bir şekilde ortaya konulması gerekir. Zirai ilaç kalıntısından arındırılmış ürünler üretmek büyük önem taşıyor. Kalıntılı bir şekilde ihracatı yapılan ürünlerin geri dönmesi, ülke ihracatımızı olumsuz etkiliyor.

Örneğin ben, bir ihracatçı olarak, ön analiz yapmadan hiçbir bahçeden ürün almıyorum. Bu noktada üreticilerimizin de tarımsal ilaçlamada, ruhsatsız ve merdiven altı olarak tabir edilen ürünlerden kaçınmaları gerekiyor. Herkes, bu konuda duyarlı olmalı. Üreticilerimizin, ilaçlamayı doğru zamanda ve doğru oranda kullanmaları da çok önemli.  İlaçlamada eski alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz lazım.

Sektör olarak, Bulgaristan’ı aşmamız yetmiyor. Bulgaristan’da analizi geçtiniz diyelim, Almanya, Belçika ve Hollanda’da ürünler raftan bile alınıp inceleniyor. Bu ürünlerde sıkıntı varsa, tekrar dönüp bizi bulabiliyor. Onun için de bizim temiz, insan sağlığına yaraşır, uluslararası değerlere uygun ürün üretmemiz lazım. Bunun başka yolu yok.”

Tamer Yazar