Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Onca çalışma ve restorasyona

Mermerden Bir Çeşme Taş

Mermerden Bir Çeşme

Taş yapısı ve geniş avlusu ile dikkat çeken, yerli ve yabancı turistlerin ise ilk uğrak yerlerinden biri olan Cami’nin dış cephesinde bulunan ‘mermer’ çeşme var olan görsellikte ‘tezat’ yaratmaya devam ediyor.

Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, 2017 senesinde Habib-i Neccar Cami kapsamında gerçekleşen onarım çalışmaları için konuşurken, bölgedeki vakıf eserlerinin korunmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söylemiş ve “Habib-i Neccar Camisi, bölgemizdeki en önemli vakıf kültür varlığıdır. Türkiye’nin mimarlık tarihi açısından da önemli bir yeri vardır. Bu açıdan da çok ziyaret edilen bir merkez. Dolayısıyla buradaki kullanım ve ziyaret bütün insanlığın önem verdiği bir kültür varlığı” demişti.
Bölgedeki en önemli ‘kültür varlığı’ olarak ifade edilen Cami noktasında durup da benzer eleştirileri tekrarlayanların işaret ettiği ‘çeşme’ de bu ‘önem’e dair!
-NEDEN ÖNEMLİ?-
Anadolu’da yapılan ilk camii olarak bilinen, etrafı medrese odaları ile çevrili, avlusunda 19.yüzyıl eseri bir şadırvan bulunan Cami’nin kuzeydoğu köşesinde ise Hz. İsa’nın havarilerinden Yunus (Yuhanna) ve Yahya (Pavlos) ile onlara ilk inanan ve şehit edilen ilk kişi olan Antakyalı Habib-i Neccar’ın türbesi bulunuyor.Ancak taş yapısı ve geniş avlusu ile dikkat çeken, yerli ve yabancı turistlerin ise ilk uğrak yerlerinden biri olan Cami’nin dış cephesinde bulunan ‘mermer’ çeşme var olan bu görsellikte ‘tezat’ yaratmaya devam ediyor. Vakıflar gibi ‘tarihi ve kültürel hassasiyeti’ bilinen bir kurumun buna nasıl izin verdiği ise bilinmiyor.
-VAKIFLARA SORALIM!-
Sorulması gerekeni, bir vatandaş sorsun herkes adına ve Vakıflar’ın Hatay ayağından da buna dair cevap bekleyelim. İşte o merak edilenler ve ortaya konan eleştiriler:
“Kaç kere haber yapacaksınız daha? Millet alıştı, ki sanıyor musunuz vatandaş da bakıyor ‘taş mı mermer mi’ diye? Adam geliyor, buradaki çeşmeyi kullanıyor ve gidiyor. Musluğu uygun değilmiş ya da Cami’nin orijinal haline tezatmış, demez! Millet hayatın keşmekeşinde koşturmaktan bu tür detaylara bar mı sanıyorsunuz? Bunu düşünecek olanlar bunu buraya yapanlar! Yapmışlar, ama keşke yapmasalarmış. Bakınca şöyle bir karşıdan, açık açık diyorsunuz, ‘uymamış’ diye. Ama Vakıflar ‘uymuş’ diyorsa, yapacak bir şey yok. Demek ki onlar için uygunmuş! Ne diyelim başka?” -Tamer Yazar-