Önce Görüştüler Ardından müjdeli haber…

Hataylı Bilim İnsanı, Almanya merkezli BioNTech CEO’su Prof. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin koronavirüs aşısına yönelik aldıkları mesafe ve elde ettikleri başarı, Ankara’yı da umutlandırdı. Önceki gün Şahin ile bir telefon görüşmesi yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın twitter mesajı net oldu… “Maske, yakın zamanda hayatımızdan çıkmış olacak.” Maskeli ve sosyal mesafeli hayatlarımızın ne zaman […]

Hataylı Bilim İnsanı, Almanya merkezli BioNTech CEO’su Prof. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin koronavirüs aşısına yönelik aldıkları mesafe ve elde ettikleri başarı, Ankara’yı da umutlandırdı. Önceki gün Şahin ile bir telefon görüşmesi yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın twitter mesajı net oldu… “Maske, yakın zamanda hayatımızdan çıkmış olacak.”

Maskeli ve sosyal mesafeli hayatlarımızın ne zaman normale döneceği ve maskelerimizi daha ne kadar süre kullanmak zorunda kalacağımızı bilmiyoruz ama… Buna dair umudun adresinde, Türkiye’den iki bilim insanı duruyor.
Hataylı Bilim İnsanı, Almanya merkezli BioNTech CEO’su Prof. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci, geliştirdikleri aşı ile beraber küresel salgına bir nokta koymaya hazırlanıyor. Aşı çalışmalarına destek veren Türkiye ise iki bilim insanını yakından izliyor.
-ÖNCE GÖRÜŞME!-
Bu konudaki beklenen görüşme, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Prof. Uğur Şahin arasında 12 Kasım’da yapıldı. Telefon üzerinden gerçekleşen görüşmede aşı ile ilgili gelişmeler ele alınırken, açıklama, Bakan Koca’dan geldi.
“Prof. Dr. Uğur Şahin’le bir telefon görüşmesi yaptım. Prof. Şahin, Özlem Türeci ile Almanya’da, kendi şirketleri olan BioNTech’te, COVID-19’a karşı, bilim çevrelerinde ilgi uyandıran bir aşı geliştirdi. Görüşmede, bu gelişmeyi ele aldık. Bakanlık olarak, süreçte iletişim halindeydik.”
Bilindiği gibi Uğur Şahin, 9 Kasım’daki açıklamasında, “Türkiye için de, Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirmemiz gerekecek. Bir protokol imzalandığı takdirde, Ocak-Şubat-Mart aylarında aşı dozlarını getirme imkanı doğacak. Sağlık Bakanlığı, kaç doza ihtiyaç olduğunu bildirdiği takdirde, Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz” demiş, olası bir görüşme için hazır olduğu mesajını vermişti.
-ARDINDAN MÜJDE!-
İkilinin görüşmesinin ardından yapılan açıklamaya, saatler sonra bir tweet mesajı daha eklendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hataylı Bilim İnsanı, Almanya merkezli BioNTech CEO’su Prof. Uğur Şahin ile olan görüşmesi sonrasında paylaştığı sosyal medya mesajında, adeta beklenen müjdeyi verdi.
“Özgürce nefes alacağımız günleri özledik. Maske, yakın zamanda hayatımızdan çıkmış olacak. COVID-19 aşı çalışmalarında büyük ilerlemeler var. Sonucu bekleyelim. Evimizin dışında, başkalarıyla olduğumuz her yerde maskemizi kuralına uygun şekilde takalım. Sabrınız için sağ olun.”
-GÖÇMENLER!-
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele sürerken, Almanya’dan gelen aşı müjdesi, Türkiye gibi diğer ülkelerde de umutları artırdı. Aşı denemelerinde elde ettiği başarılı sonuçlarla adını duyuran Alman biyoteknoloji şirketi Biontech ise şu sıralarda dünya gündeminin ön sıralarında. Şirketin yöneticilerinin, Almanya’da yaşayan Türk asıllı Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci olması ise, gözleri, ülkedeki göçmen kökenlilerce kurulan şirketlere çevirdi.
Bugünün başarı hikâyesinde gündemi belirlemeye devam eden ve göçmen Türklerin Almanya’daki başarı grafiğini temsil eden Biontech, 12 yıl önce, onkolog Prof. Dr. Uğur Şahin ile tıp doktoru eşi Özlem Türeci tarafından Almanya’nın Mainz kentinde kuruldu. Hatay’da doğan ve daha sonra ailesiyle birlikte Almanya’ya gelen Şahin, Köln’de okudu, tıp fakültesinden mezun oldu. Almanya’da doğan Türeci ise Hamburg’da tıp eğitimi gördü.
-VAKASIZ!-
Küresel salgının yarattığı karmaşaya rağmen, resmi verilere göre, 15 ülkede salgın hastalıkla ilgili şu ana kadar hiçbir vaka ve can kaybı yaşanmadı.
Nüfusu yoğun olan Kuzey Kore ve Türkmenistan dışında, daha çok Pasifik Okyanusu, Avustralya ve Yeni Zelanda yakınlarındaki küçük ada devletlerinde, şimdiye kadar Dünya Sağlık Örgütü’ne tek bir koronavirüs vakası bildirilmedi.
25 milyonu aşkın nüfusuyla Doğu Asya’da yer alan Kuzey Kore, şimdiye kadar Dünya Sağlık Örgütü’ne hiçbir vaka rapor etmedi. Yaklaşık altı milyon nüfusuyla Orta Asya’da yer alan, virüsün vakalarının fazla olduğu İran ve Afganistan’a komşu Türkmenistan’da da şimdiye kadar hiçbir vaka saptanmadı.
-EMİNİM!
Bu arada, bulunan aşının, yaşanan sıkıntılı sürece bir ‘nokta’ koyup koymayacağına dair konuşan ve bu konudaki açıklamasını da İngiltere’de yayımlanan Guardian Gazetesi üzerinden yapan Şahin, geliştirdikleri Covid-19 aşısının “virüsün başını ezip”, 2020’de dünyayı esir alan salgına son vereceğinden emin olduğunu ifade etti. Bu konuda iyimser olduğunu söyleyen Şahin, “Eğer soru, bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımızsa, buna cevabım ‘evet’” dedi.
Geçen Pazartesi günü, deneme çalışmalarının sonuçları açıklanıncaya değin aşının bağışıklık sisteminde yeterince güçlü bir tepki tetikleyip tetiklemeyeceğinden emin olmadıklarını belirten Şahin, “Aşının, bu virüsü yeneceğini biliyoruz artık” diye konuştu.
Aşının, “birden fazla şekilde” koronavirüse saldırdığını belirten Şahin, “Covid-19’un hücrelerimize girişini engelliyor. Ama virüs bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup, ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini, bu iki savunma hareketini yapacak şekilde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki, virüs, bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz” diye konuştu.
Aşının, farklı yaş gruplarına farklı koruma düzeyleri sağlayıp sağlamayacağı sorusunun yanıtının üç hafta içinde belli olacağını ifade eden Şahin, farklı etnik gruplar üzerinde farklı etki gösterip göstermeyeceğinin de henüz netlik kazanmadığını söyledi. Şahin, aşının, üçer hafta arayla ve koldan iki doz halinde yapılacağını, böylece en az bir yıllık koruma sağlayacağını kaydediyor.
-VE PARA!-
Pazartesi günü sonuçların açıklanması ardından, BioNTech şirketinin hisseleri hızla arttı. Şirketin değeri 30 milyar dolara yaklaştı. Ancak Şahin, paranın şimdilik sadece “kağıt parçaları üzerindeki rakamlar” olduğunu söylüyor.
“Paramızla, ilerde ne yapacağımızı düşüneceğimiz zaman gelecek. Genellikle, yeni bir şey yaratan insanlar, tekrar yeni bir şey daha yaratmak ister. Bunun ne olduğuna karar vermemiz gerekecek. Bir vakıf mı, yoksa özel bir proje mi olacağına…” Tamer Yazar

Exit mobile version