Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Önceliğimiz!

Yeşil Üretim ve Lojistik

Yeşil Üretim ve Lojistik

“Yeşil üretim için gerekli alt yapı çalışmalarını hızlandırmalıyız” diyen, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “Lojistik, pandemi sürecinde bizim için yeni fırsat alanları sağlayacak en önemli konulardan biri olacak.”

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, Hatay ekonomisinin amiral gemilerinden Tosyalı Holding’in CEO’su Fuat Tosyalı, Temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. “Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) olarak, Temmuz ayında ihracat artışında açık ara Türkiye birinciliği ile yeni bir başarıya daha imza attık. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,2 artışla 1,17 milyar dolarlık ihracat ile ülke ortalamasının 4 katından fazla bir ihracat artışı gerçekleştirdik” diyen Tosyalı, şu bilgiyi verdi:
“Bu başarımızı, elbette her geçen gün daha da geliştirmeye ve derinleştirmeye başladığımız ihracat pazarlarımızla sağladık. Avrupa, Ortadoğu ve Bağımsız devletler topluluğu ülkeleri, ihracat ana pazarlarımız olurken, en fazla ihracatı Hollanda, Irak, İspanya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirdik. Malta başta olmak üzere, Lübnan ve Yunanistan pazarlarında ise rekor ihracat artışları yakaladık.”
-YENİ PAZARLAR-
Mevcut pazarlar yanı sıra yeni ihracat alanlarına ilişkin aldıkları mesafeye de işaret eden Tosyalı, şöyle devam etti:
“Gururla altını çizmek isterim ki, pandeminin tüm zorlu koşullarına rağmen, sektör olarak, hem iç pazar
taleplerini vaktinde ve yüksek yeterlilikle karşıladık, hem de özellikle yükselen pazarlarda, başta Afrika olmak üzere; Çin, Uzak Doğu ve Güney Doğu Asya’da ortaya çıkan yeni ihracat fırsatlarını değerlendirdik. Pazarda doğan boşluk ve fırsatları iyi okuyan ihracatçılarımız doğru stratejilerle ihracat rekorları kırdı.
12 aylık verilere göre, 200 milyar doların üzerine çıkan toplam ihracatla, ülkemizin gücünün ve potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu bir kez daha gösterdik. Üstelik tüm bunları, dünyada giderek yükselen koruma duvarlarına rağmen yapmayı başardık.”
-UYARI NET-
Küresel ticarette ‘korumacılık’ önlemlerinin hiç olmadığı kadar artacağının da altını çizen Fuat Tosyalı’nın buna dair değerlendirmesi ise şöyle:
“Ancak unutmamalıyız ki, bu korumacılık önlemleri giderek artacak. Bizim de ülke olarak buna kapsamlı bir strateji ve hassasiyetle hazırlanmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bu doğrultuda, sektör olarak kapasitelerimizi, sürekli bir biçimde, özellikle yurt içi talebi dikkate alarak, ithâl ikâmesini ve ihracatı hedefleyerek geliştirmeye devam ediyoruz.
Diğer taraftan, tedarik zincirlerinde sorunların yaşandığı pandemi sürecinde, özellikle lojistik, bizim için
yeni fırsat alanları sağlayacak en kritik konu olacaktır. Dünyanın tek kaynağa bağımlı olmanın risklerini deneyimlediği bu süreçten çıkışta, alternatif ve güvenilir küresel tedarikçi ülke olarak ülkemizin yerini daha da sağlamlaştırabiliriz. Bunu da özellikle iş süreçlerini sürdürülebilir şekilde yürütebilmek için entegre yapılanmalar oluşturarak başarabiliriz.
-YENİ SANAYİ-
Ekonomideki değişime de ayak uydurmanın, ayakta kalabilmenin formülü olduğunu ifade eden, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, Hatay ekonomisinin amiral gemilerinden Tosyalı Holding’in CEO’su Fuat Tosyalı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ağır sanayide, 15-20 yıl öncesinin tüten bacalar devri sona erdi. Bugün; teknoloji, inovasyon, Ar-Ge ve endüstri 4.0 ile şekillenen bambaşka bir sanayi doğuyor. Bu yüzden biz de, bu küresel gelişmeye paralel olarak; çevreyle uyumlu, sürdürülebilir ve entegre yapılar kurmak, endüstriyel kümelenmeler oluşturmak durumundayız. Endüstri bölgelerinde kümelenme sağlayarak ve tam entegre liman işletmeleriyle, yeni nesil bir ağır sanayi inşa etmeliyiz.”
-YEŞİL MUTABAKAT-
Yeni dönemle beraber, Yeşil Mutabakat ve Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’nın da devrede olduğunu hatırlatan Tosyalı, bu başlığa dair konuşurken de şu değerlendirmeyi yaptı:
“Tüm bu makro dinamiklerle beraber, Avrupa Birliği tarafından ilan edilen Yeşil Mutabakat ve Döngüsel Ekonomi Eylem Planı, bizim bu konuda çok daha hızlı aksiyon almamız gerektiğini gösteren önemli bir
uyarı. Sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi haline getirecek bu dönüşüm, sadece Avrupa ile sınırlı kalmayacak, pek çok pazara da sirayet edecek ve yavaş yavaş tüm gelişmiş ülkeleri saracaktır. O yüzden Yeşil Mutabakat, bizim için sadece AB pazarına yönelik değil diğer gelişmiş pazarlara girişte de bir referans ve aynı zamanda rekabet avantajı yaratabilecek önemli bir unsur olacaktır. Katma değeri, başta buralarda arayarak yola çıkarsak; bunu teknoloji ve inovasyonla çok daha güçlü bir dönüşüm sürecine çevirebilir, endüstrimizi hak ettiği küresel konuma taşıyabiliriz.” -Tamer Yazar-