Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öncelikli hedef; Bireysel silahsızlanma olmalı

Milletvekili Topal, 2017’de, 3

Milletvekili Topal, 2017’de, 3 bin 494 bireysel silahlı olayda, 2 bin 187 kişinin öldürüldüğüne dikkat çekti

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede bireysel silahlanmanın toplumsal zararlarına vurgu yaptı.
Türkiye’de bireysel silahlanmanın son yıllarda ciddi bir toplumsal problem olarak karşımıza çıktığını belirten milletvekili Topal, bireysel silahsızlanma ve toplumsal farkındalık üzerine çalışan Umut Vakfı’nın 2017 yılına ait bireysel silahlanma ve medya yansımaları rakamlarına göre; Türkiye’de 2017 yılında 3 bin 494 bireysel silahlı olayda, 2 bin 187 kişi öldürülürken bir çoğu ağır 3 bin 529 kişinin de yaralandığını bildirdi.
Milletvekili Topal konu ile ilgili önergede şunlara yer verdi: “Yaşanan olayların yüzde 40.70’i her çeşit tüfekle, yüzde 35.37’si tabancayla, yüzde 20.58’i kesici aletlerle yaşanırken, yüzde 3.42’si beylik silah, yüzde 0.03’ü de dinamitle gerçekleşmiştir. Rakamlar 2017 yılındaki silahlı olay sayısının bir önceki yıla göre yüzde 28, son üç yıla bakıldığında ise yüzde 61 arttığını göstermektedir.
Ülkemizde bireysel silahlanmaya karşı engelleyici önlemler almak yerine silahlanmanın teşvik edildiği görülmektedir. Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından AKP hükümetine yalın isimlerden bireysel silahlanmayı teşvik edici açıklamaların, ortaya çıkan silahlanmada önemli etkisi olduğu yönünde yorumlar hem raporlarla hem de basında çıkan haberlerde yer almaktadır.
Ülkemizde silah kullanımına bağlı suç ve şiddet olaylarının arttığı bilinmesine karşın yasal mevzuatta önemli eksiklikler bulunduğu bilinmektedir. Cezaların caydırıcı ve ağır olmaması, para cezasına çevrilmesi, silah alım ve kullanımında sayı ve yaş sınırının olmaması ve denetimsizlik gibi nedenler de silahlanmayı teşvik etmektedir.
Ateşli silah satışının engellenmediği veya silah alımının çeşitli şekillerde sınırlandırılmaması durumunda, bireysel silahlanmadan kaynaklı yaşanan ölümlerin artacağı ve ülkemiz açısından önemli bir sosyal problem olarak kalmaya devam edeceği görülmektedir. Bu bağlamda öncelikle hedeflenen bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması değil, bireysel silahsızlanma olmalıdır. Silahlanmaya dönük mevzuat değişiklikleri yapmanın yanında toplumsal farkındalığı arttıracak eğitimler vermek bu sorunun çözümünde önemli rol oynayacaktır.
Tüm bunlar göz önünde bulundurularak ülkemizde ruhsatlı ve ruhsatsız bireysel silahlanmanın yaratacağı toplumsal tehlikelerin araştırılması, bireysel silahlanmayı azaltarak, silahsızlanmaya yönelikv farkındalığı artırmanın yollarının araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılmalı.” -Mehmet ÖZGÜN-