Hatay’da endüstri 4.0
İlimizin endüstri ve iş dünyasındaki sorunlarını ve fırsatlarını ortaya koymak, ayrıca Endüstri 4.0′ ı tanıtmak amacıyla, Hatay Valiliği öncülüğünde ve HAGİAD ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyonda, “İş Dünyası Hatay’da Endüstri 4.0’la Tanışıyor” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. 24 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’te Antakya Erol Bilecik Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Panel’in açış konuşmasını HAGİAD Başkanı Zekvah Baruçu yaptı ve tüm konuklara “Hoş Geldiniz” dedi. Türk iş dünyasının temsilcileri, ekonomi ve teknoloji uzmanları “Endüstri 4.0”ı anlatmak için Hatay’a geldi. Ancak, Hatay’da-Antakya’da salonda kimseler yoktu, salon boştu.
-SALON BOŞ KALDI!-
Panel kapsamında; TÜGİK’in, dünyaca ünlü SİIMENS’in, teknolojide ARGE sembolü isimler ve ekonomi uzmanları Hatay’a gelirken, verilen ortak mesaj şöyle oldu:
“Türkiye Genç İşadamlarının bu projesini Hatay’dan başlatıyoruz. Hatay’a moral olsun ve bu durgunluğu aşalım diye buradan başlatıyoruz.”
Onların bu anlamlı mesajına karşılık; Antakyalı, Defneli, Hataylı işadamları, sanayiciler, teknoloji dünyasındaki isimler ve kuruluşlar maalesef salonda yoktu. 200 kişilik salonun ön protokol koltukları tamamen dolu, ikinci ve üçüncü sıralar kısmen dolu, salonun arka kısmı ise bomboştu.
Türkiye”nin iş dünyası, “Endüstri 4.0” gibi “Sanayi devrîmi” projesini açıklama yeri olarak Hatay-Antakya’yı seçiyor ve bize moral olsun diye kentimize geliyor, ama salonda kimseler yok. HAGİAD ve ATSO’nun yaklaşık 6000 civarında üyesi var. ATSO’nun 5500’e yakın üyesinden salonda 10 kişi bile yoktu. İşe böyle bir ilgisizlik, kayıtsızlık yaşandı.
-ATEŞ ÇEMBERİ-
Bu çok önemli toplantıda yer alan sözcülerin ve panelistlerin söylemlerinden, açıklamalarından özetler şöyle:
Vali Erdal Ata: “Ateşten çemberi bir coğrafyada yaşıyoruz. Kendi teknolojimizi, kendi silahını üreten bir ülke konumuna gelmemiz lazım. Burada da sanayicilerimize, işadamlarımıza önemli görevler düşüyor.
Sanayicilerimizin, işadamlarımızın yatırımdan korkmaması gerekir, cesaretli olması gerekir. Dünya tarihinde sonsuza dek sürmüş hiçbir savaş yoktur. Suriye’deki ve Irak’taki bu savaş ve kaos mutlaka bitecek. Bitince, bu bölge, oraların adeta tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir üretim ve ticaret merkezi haline gelecek. Biz şimdiden yerimizi ve pozisyonumuzu belirlemeliyiz. Tabii bir taraftan da toplantının konusu olan Endüstride 4.0 konusunda da, özellikle sanayi sektöründe çalışan firmalarımızın kendilerini mutlaka buna hazırlaması gerekir. Artık önümüzdeki süreçte, robotların insanların yerini alacağı ve yapay zekanın sanayide kullanılacağını düşünürsek, dünyadaki gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmek için biz de kendimizi buna hazırlayıp ona göre yön vermeliyiz. İşte Endüstri de 4.0 konuşuluyor, ama kafalarda soru işaretleri var. İnsanların yerini robotlar alınca, işsizlik oranının artmasını engellemek için insanlarımızı da başka sektörlere yönlendirmemiz gerekiyor.”
-FIRSATLARI DEĞERLENDİRMELİYİZ-
Hatay BŞB Başkanı Lütfü Savaş;
“Dünyadaki gelişimi yakalamamız gerekiyor. Ülke olarak geride kalıyoruz. Yenilenebilir enerjilerden bahsediyoruz, robotik cerrahiden bahsediyoruz, robotların makineleri yönetmesinden bahsediyoruz. Dünya bunları konuşurken, biz de ülkemizin avantajlarını kullanmalıyız. İlimizin her açıdan sahip olduğu zenginliği ortaya çıkararak, EXPO 2021 ve Gastronomi Şehri olmanın beraberinde getireceği fırsatları değerlendirmeliyiz.”
-DURMAMALIYIZ-
TÜGİK Yüksek İstişare Kurulu üyesi, Erhan Özmen:
“Uzun süredir Türkiye ile ilgili yaşadığımız problemler var. Bu problem, dünyanın en zor ve sert coğrafyasında yaşıyor olmamız. Bu bölgenin sınıra yakın olması, terörle savaşmamız, küresel ekonomideki sıkıntılar ve Türkiye’nin mali anlamda yaşadığı aksaklıkları var. Türkiye Genç İşadamlarının bu projesini Hatay’dan başlatıyoruz, Hatay’a moral olsun ve bu durgunluğu aşalım diye… Türkiye iş dünyası durmamalı haddinden fazla duruyoruz.
Türkiye iş dünyası karalar bağlamamalı. Bugün, Mehmetçiğimiz hemen sınır ötesinde, bizim buralarda huzurla ve selametle yaşamamız için bir mücadele veriyor. İş dünyası durmamalı. Müthiş bir potansiyeli olan ülkeyiz. Bugün, Dünya’da duyarsız kalamayacağımız bir 4.0 var. Bugün burada, ‘Türkiye bunun neresinde, nasıl bir ekonomimiz, nasıl bir sanayimiz var’, onu tartışacağız.”
-BURADA EVİMİZDEYİZ-
TÜGİK Genel Sekreteri Tanzer Polat:
“Bugün artık evimiz olarak addettiğimiz Hatay’da sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Endüstri 4.0 elbette ki çok önemli bir kavram. Bizim, özellikle de bir hız ve teknoloji çağında olduğumuz gerçeğini dikkate alarak ifade etmek gerekir ki, bu konuya en hızlı intibak etmesi gereken sektör iş dünyasıdır. Uzun zamandan beri kurucu başkanımız Erhan Özmen Bey başta olmak üzere, Genel Başkanımız bize bu konuda çalışmalar yapmamız için tavsiyelerde bulunuyordu. Biz de bunu gerçekten önemsiyoruz. Burada ortaya çıkan bilgilerin tüm Türkiye’ye yayılması konusunda çalışacağız. Bu çalışmanın ve birlikteliğin Hatay ve ülke ekonomisine hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum.”
-AYAK UYDURMALIYIZ-
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin:
‘Bu sürecin ülke olarak ıskalamamamız gereken bir süreç olduğunu her platformda ifade ediyoruz. Dünya ekonomisi muazzam bir hızla, yeni bir sanayi devrimi ve dijital bir dönüşüm yaşıyor. Küresel rekabetin yeni belirleyicisi olarak 4.0 olarak da adlandırılan 4. sanayi devrimi, ilk olarak 2011 sanayi fuarında ortaya kondu, daha sonra Almanya tarafından geliştirildi. Gelişmiş ülkeler seviyesine ayak uydurmamız için bizim de bu gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor. Bu konuda TÜGİK bize vesile oldu. Dolayısıyla, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Panel, Endüstri 4.0 konulu yapılan sunum, katılımcılara plaket takdimi ve sektör temsilcilerinin soru-cevap şeklindeki görüş alışverişleri ile devam etti. -Cemil Yıldız-