Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Onlarda durum bu…

Bizde Durum Ne? Sık sık, Payas ilçesindeki Sokullu Mehmet Paşa

Bizde Durum Ne?

Sık sık, Payas ilçesindeki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi içindeki 1300 (!) yaşındaki zeytin ağacını gündeme getirenlerin son örneği, Muğla’dan! Muğla’nın Milas ilçesinde, yaklaşık 3 bin yıllık olduğu belirtilen anıt ağaçtan elde edilen zeytinyağının litresi, 100 bin liradan açık artırmaya sunulacak.

Sokollu Mehmet Paşa tarafından, 1574 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan Hatay’ın Payas ilçesindeki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, sahip olduğu tarih kadar, avlusunda muhafaza ettiği ‘anıt’ bir ağaç dolayısıyla da önemli bir yer. 1300 senesinden daha eski olan ve ‘Anıt Ağaç’ olarak tescillenen Zeytin Ağacı, bugün, her sene verdiği meyvesi ile de hiç değişmeyen bir tartışmanın tam orta yerinde, kurumsal bir cevap arıyor, özellikle de benzer örnekleri başka şehirler üzerinden paylaşılmaya devam ediliyorken.
-MUĞLA’DAN!-
Benzer bir örneğe ev sahipliği yapan Muğla’nın Milas ilçesinde, yaklaşık 3 bin yıllık olduğu belirtilen anıt ağaçtan elde edilen zeytinyağının litresi, 100 bin liradan açık artırmaya sunulacak.
Alınan bilgiye göre, kentte 2-3 Kasım’da gerçekleştirilecek “6. Milas Zeytin Hasat Şenliği” etkinlikleri kapsamında, Kazıklı Mahallesi’ndeki anıt zeytin ağacının meyveleri, protokol üyelerinin katılımıyla önceki gün toplandı. Etkinlikte, 3 bin 200 yıllık anıt zeytin ağacı, imece usulüyle ve modern yöntemlerle hasat edildi. Yöresel kıyafetli kadınların renkli görüntüler sergilediği hasat etkinliğinde toplanan zeytinler, plastik kasalara konularak fabrikaya sıkıma gönderildi. Bilimsel araştırmalarda 3 bin 200 yıllık olduğu belirtilen ağacın meyvelerinden elde edilen zeytinyağının litresi, öğrencilerin eğitimi için, şenlikte 100 bin liradan açık artırmaya sunulacak.
-HALEN AYAKTA-
Milas Kaymakamı Eren Arslan, “Ata” ismi verilen ağacın halen ayakta olduğunu söyledi. Ağacın bulunduğu zeytinlik arazinin sahibi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Aktürk de, söz konusu ağacın yağının, polifenol değerleri bağlamında oldukça yüksek olduğunu dile getirdi.
Geçen yıl söz konusu ağaçtan 35 kilogram zeytin toplandığını, 3 litre yağ elde edildiğini belirten Aktürk, şunları kaydetti:
“Geçen yıl yarım litresi 30 bin liradan satıldı. Bu yıl, 90 kilogram zeytin oldu ve 6 litre yağ elde edildi. Şenlikte, litresini 100 bin liradan açık artırmaya sunacağız. Şu an teklif verenler var. 100 bin liranın da üzerine çıkacaktır. Anıt zeytin ağaçlarını turizme kazandırmak için çalışma yapıyoruz. Ata ağacın yaşını, bilimsel çalışmalarda 3 bin ile 3 bin 200 olarak belirledik. Bilimsel makalesi yazıldı, Amerika’da bir dergide basılmak üzere yayıma gönderildi. Girit adasında, bu boyutta, 3 bin 3 bin 500 yaşlarında olduğu söylenen bir ağaç her sene 40-50 bin ziyaretçi kabul ediyor. Milas yöresinde 120 civarında anıt zeytin ağacı var. Turizm için önemli. Ata ağaçtan elde edilecek gelirin tamamını, okulların ihtiyaçlarının karşılanması ve çocukların eğitimi için bağışlanacak.”
-SORALIM!-
Eldeki hikâyeden Hatay’ın Payas örneği adına alınacak ders ya da dersler var mı? En çok da… “Girit adasında, bu boyutta, 3 bin 3 bin 500 yaşlarında olduğu söylenen bir ağaç her sene 40-50 bin ziyaretçi kabul ediyor” noktasında dururken, Payas’taki Anıt Ağaç senede ne kadar ziyaretçi çekiyor, soralım mı? -Tamer Yazar-