Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Onların Hikayesi… Göçmenlerin hikayesi…

Milyonlarca kişinin ölümüne sebep

Milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan koronavirüse karşı aşı çalışmalarında sona gelindi. Peki, umudun aşısında ‘başarı’ hikayesi yazanlar kimler?

Türkiye göçmeni doktorlar, Hataylı Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin ortağı olduğu Almanya merkezli firma BioNTech, aşı çalışmalarının yüzde 90’ın üzerinde sonuç getirdiğini açıklarken, gözler, bu iki isme çevrildi.
Aslen Hatay İskenderun doğumlu olan, BioNTech CEO’su Şahin, 1965 yılında Türkiye’de doğdu. Henüz 4 yaşındayken, annesiyle birlikte Ford şirketinde çalışan babasının yanına, Köln’e taşındı. Liseden mezun olduktan sonra, Köln Üniversitesi’nde tıp eğitimi aldı. 20 yaşına geldiğinde, henüz daha öğrenciyken, bir laboratuvarda çalışmaya başladı. Şahin, o günleri, “Akşam 4’e kadar bütün gün derslerimiz vardı. Diğer öğrenciler eve giderken, ben çalışmak için laboratuvara giderdim. Bazen sabah 4’e kadar çalışırdım” diye anlatıyor.
Mainz Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Özlem Türeci ise, kanser immünoterapisinde bir öncü olarak tanınıyor. Daha önce Alman basına verdiği bir demeçte, Türeci, bu mesleği seçmesindeki arkasında yatan sebepleri, “Doktor olarak çalışan babamdan etkilendiğimden, genç bir kızken bile başka meslek hayal edemiyordum. Babamın muayenehanesi, aile evimizdeydi. Çocukken hastalar arasında oynardık. Evimizde, iş ve yaşam arasında kesin bir ayrım yoktu” sözleriyle anlatmıştı.
Göçmen ailelerin, gittikleri ülkelerin ve hatta dünyanın kaderini nasıl olup da değiştirebileceklerinin en başarılı örneklerinden biri olan Hataylı Uğur Şahin, yüzde 18’ine ortak olduğu BioNTech firmasının koronavirüse karşı geliştirdiği BNT162 aşısından 2021 yılında 1.3 milyar doz üretileceğini duyurdu. Tamer Yazar