Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Onlarınki ‘Manşet’ Oldu!

Peki Bizdekilere Ne Oldu? Arkeologlar, İtalya’nın Sicilya kentinde, yaklaşık 5

Peki Bizdekilere Ne Oldu?

Arkeologlar, İtalya’nın Sicilya kentinde, yaklaşık 5 dönümlük bir arazi üzerinde yayılan eski dönem bir Roma Villasının kalıntılarına ulaştı. 1800 yaşındaki Villa dünya gündemine ‘manşet’ haber olarak girerken, bizdekileri, Defne Uğur Mumcu Meydanı’ndakileri nasıl olup da sessizliğe gömdüğümüzü hatırlattı.

Güney Florida Üniversitesi’nden gelen arkeologların sürdürdüğü çalışmaların ertesinde ulaşılan 5 dönümlük alanda, Sicilya’nın şu ana kadar bulunmuş en büyük Roma dönemi villasının kalıntılarına ulaşıldı. İtalya’dan çıkan bu 1800 yaşındaki haber, tarihi ve kültürel çevrelerde manşet olurken, kazılara dair fotoğraflar ve hatta çalışmaların sürdüğü alana dair videolar dahi paylaşıldı. Bu ise hem Sicilya noktasındaki yeni buluntulara olan ilgiyi arttırdı hem de gelecek turizm sezonu için İtalya hanesine ek bir puan daha kazandırdı. Uzmanlar, kazı alanında karasal ve antenli 3B tarama teknikleri kullanırken, gün ışığına çıkarılan villanın mimari evrelerinin kazılmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
-BİZDE Mİ?-
Defne ilçesinde yerel idare tarafından sürdürülen bir ‘battı-çıktı’ projesi kapsamında bulunan tarihi emanetler ise, İtalya’da yaşananların aksine sessizlik ve gizlilik içinde sürdürülen çalışmalarla anıldı. Eldeki görseller paylaşılmadı. Paylaşılmayan görsellerin ‘ne’ olduğu dahi açıklanmadı. Sadece ‘bulundu’ dendi ve ardından da ‘bulunanlar taşınacak’ diye eklendi. Ancak kent idarecileri tarafından ‘kötü’ yönetilen bir ‘tanıtım’ fiyaskosuna kurban verilen bu alanın ne kadar yorgun ve ne kadar yıpranmış olduğu, ele geçen son fotoğ-raf kareleriyle daha da netleşti. Kimi doğa eliyle kimi de insan eliyle oluşmuş ‘zararın’ boyutu ise bilinmiyor. Belki de bilinmesi istenmiyor.
-BASIN TOPLANTISI-
Hatay coğrafyasında ‘4. Bölge’ – ‘5. Bölge’ noktasında ilerleyen tartışmaların ekonomik boyutunda duranlar tarafından dün düzenlenen geniş kapsamlı basın toplantısının bir benzerinin Defne’de bulunan tarih adına da yapılması gerektiğinin altını çizenler, Müze Yönetimi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü işaret ediyor. Ancak şu ana dek her iki kurum da kurumsal ‘sessizlik’ yemi-nine ne kadar sadık kalınacağının fotoğrafında ‘net’ bir duruş sergilediği için beklentiler şimdilik rafta. Peki, konuşanlar mı?
İşte onlardan biri, bir turizmci…
“İtalya’daki haberi ben de izledim ve sizlerin paylaştığını, bizde, Defne’de bulunanları da… Orada bulunan bir Roma villası tüm dünyada haber oldu. Ama bahse konu olan şey, bir villanın kalıntıları… Ortada ne duvar, ne yapı ve ne de başka bir şey var… Ama bu bile yetti. Bizde ise fazlası çıkmış. Gördüğüm mozaikler inanılmaz. Renkler, desenler ve daha fazlası. Ama hala anlayamadığımız bir şekilde, kimse konuşmuyor. Birileri, bulunanları kamyon kamyon depo denen bir yere taşıyor. Sanki inşaattan hafriyat transferi yapıyoruz.
Şu ana kadar gördüklerim noktasında söyleyebilirim ki, ciddi sayıda mozaik parçası var. İyi durumda olanlar da var, ciddi anlamda zarar görmüş olanlar da. Her şeye rağmen, turizmi giderek ölen bir kente adeta nefes verecek bu buluntu böylesine hasır altı edilmemeliydi. Açık açık, halının altına süpürüldü… İnanılmaz bir süreç yaşıyoruz. Ama bir zaman gelecek, bu sürecin de sorgusu yaşanacak. Bunu bilsinler!”
-BAKAN İLGİSİ-
Kültür ve Turizm eski Bakanlarından Ertuğrul Günay da konuya dair ilgisini paylaşırken, “Önemli bir açıklamayı hak ediyor” demiş ve Hatay kent yöneticilerinin ‘anlaşılamayan’ sessizliğine dair eleştirisini ortaya koymuştu.
Peki, bundan sonra ne olacak? Eldeki mozaiklerin fotoğrafları kamuoyuna yansımışken, sessizliğimiz devam mı edecek?
-Tamer Yazar-