TES’e göre, performans, öğretmenin motivasyonunu yok eder!
Türkiye Kamu Sen’e bağlı Türk Eğitim Sen Şube Başkanlığı, yayınladığı açıklamada, Bakanlığın getirmek istediği performans sisteminde önlemler önceden alınmadığı takdirde, öğretmenlerin motivasyonunun yok edileceğini savundu.
Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Solğun, açıklamasında, yöneticilere yönelik güven eksikliği olduğunu, ehil olmayan insanların tarafgir olacakları endişesinin yaşandığını belirtti ve şöyle devam etti:
“MEB’in performans konusunu tartışmadan önce, MEB’de yaşanan güven problemini ortadan kaldırmak gerekir. Bu sorunu çözmenin tek yolu, liyakat ve kabiliyete dayalı objektif bir yönetici atama sisteminin ihdas edilmesidir. Veli ve öğrenci değerlendirmeleri ile 4 yılda bir sınav yapılması da anlaşılmazdır, yanlıştır.
MEB, performans değerlendirme konusunda ısrarcı gibi görünüyor. Aslında negatif yönü olmayan pozitif performans tartışılabilir. Ancak, MEB’in anlamamakta ısrar ettiği bir sıkıntı var… O da, yöneticilere yönelik güven eksikliğidir. Ehil olmayan insanların tarafgir olacakları endişesidir.
Şunu demek istiyoruz… Performans konusunu tartışmadan önce, MEB’de yaşanan ve öğretmenlerin nerdeyse tamamının yaşadığı bu güven problemi halledilmelidir. Güven problemini halletmenin tek yolu, liyakat ve kabiliyete dayalı objektif bir yönetici atama sistemi ihdas edilmesidir. Gelin, bu güvensizlik ortamını hep birlikte aşalım. Herkesi kucaklayacak, korkuları yok edecek sağlam bir sistemi hayata geçirelim.
MEB’in, bir ihtiyaçlar hiyerarşisi oluşturması gerekiyor sanırım! Belki de şuna karar vermemiz gerekiyor… Önceliğimiz performans değerlendirmesi mi, yoksa öğretmenimizin performansını artıracak tedbirleri almak mıdır?
Öğretmen açığı, sözleşmeli/mülakatlı atama, eş durumu mağduriyetleri, alan değişikliği, mobbing, yandaş yönetici atamaları, hizmet içi eğitim yetersizliği ve benzeri sorunlarına el atmadan hangi yüzle öğretmenin performansını değerlendireceğiz?
Tüm bu tedbirler alınmadan yapılacak bir performans sistemi, emin olun, motivasyonu tamamen yok etme sistemi olacaktır. Türk Eğitim Sen, her daim eğitim çalışanlarının yanında olacaktır.
Performans pilot uygulamasında öğrenci değerlendirmesi diye yaşadığımız skandalları ne çabuk unuttuk. MEB, yaşanan bu tecrübelerden hareketle, veli, öğrenci ve benzeri değerlendiricileri ve tabii ki ayrıca öğretmene 4 yılda bir yeterlilik sınavını da dayatmamalıdır.
Önce ortak akılla tartışalım, mutabakat oluşturalım. Eğitim hayatımız ve eğitim çalışanları için bir şeyi de hep birlikte yapabilmenin mutluluğunu yaşayalım. Dinle, tartış, mutabık kal ve uygula… Bunun dışındaki istikametler çıkmaz yoldur.” -Adil Yeşildağ-