Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Operasyon ve Göç Uyarısı

Hatay-Suriye Sınırından ABD’nin Birleşmiş

Hatay-Suriye Sınırından

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Birleşmiş Milletler’in (BM) bölgede yaptığı insani yardımları ve BM sınır ötesi mekanizmasını incelemek üzere geldiği Hatay’dan Ankara’ya “Türkiye’nin Suriye operasyonunu desteklemiyoruz!” mesajını verirken, olası bir askeri operasyonun bölgede yaratabileceği yeni bir göç dalgası uyarısında da bulundu.

Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden, Suriye’nin kuzey bölgesinde biriken milyonlarca yerinden edilmiş sivile giden insani yardımlar konusundaki çalışmaları yerinde görmek üzere daha önce de Hatay’a gelmiş olan, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, yoğun geçen temasları arasında Ankara’ya Washington’ın mesajını, Suriye sınırından verdi.

-SÜRE DOLUYOR!-

Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı, Birleşmiş Milletlerin bölgedeki yardımları konusunda, merkez konumunda. Ancak Suriye’ye uluslararası yardımların girdiği Cilvegözü Sınır Kapısı’nın açık kalmasını sağlayan BM sınır ötesi mekanizmasının, Temmuz ayında, BM Güvenlik Konseyi kararıyla yenilenmesi gerekiyor. Buradaki sıkıntı ise Rusya ve Çin’in olası vetosuyla karşı karşıya kalınma ihtimali! Hatay’daki sınır kapısının açık kalması gerektiğini daha önceki konuşmalarında vurgulayan Thomas-Greenfield, Reuters haber ajansına göre, Türkiye ziyaretinin ana amacının, “sahadaki durum hakkında bilgi almak ve böylece kapının açık kalmasını uzatmak için müzakere edebilecek daha iyi bir pozisyonda olmak” olduğunu söyledi.

Suriye halkının, 10 yıllık savaşın ardından unutulmadığını bilmesini istediğini dile getiren Thomas-Greenfield, “Beyaz Baretliler” olarak bilinen ve muhalifler tarafından yönetilen Suriye Sivil Savunma Teşkilatı üyeleriyle de bir araya geldi. “Beyaz Baretliler” üyesi Ammar Alselmo, Thomas-Greenfield ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Suriye içinden gelecek insani yardıma bel bağlamak zorunda kalmanın bir felaket olacağını” söyledi.

Thomas-Greenfield, Türkiye temasları çerçevesinde; Suriyeli mülteciler, BM ile Türk yetkilileri ve yardım çalışanlarıyla da görüşmeler gerçekleştirdi.

-BM DE ISRARCI-

Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’nın önemi ve üstlendiği misyon, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de gündeminde. Guterres, Güvenlik Konseyi’ne, operasyonun yetkisini bir kez daha yenilemesi çağrısında bulunarak, bunun, “ahlaki ve insani bir zorunluluk” olduğunu söylemişti. Birleşmiş Milletler, sevkiyatların, 4 milyondan fazla kişiye yardım ulaştırdığını bildiriyor.

-VETO RİSKİ-

Cilvegözü Sınır Kapısı’nın yardımlara kapatılması gerektiğini söyleyen Rusya ise Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini, daha fazla insani yardımın Suriye içinden ulaştırılması gerektiğini savunarak, yardım operasyonunun yenilenmesine karşı olduğunun sinyallerini veriyor. BM Güvenlik Konseyi kararının geçmesi için dokuz lehte oya ve Rusya, Çin, ABD, Fransa ve İngiltere’nin veto etmemesine ihtiyaç var.

-GÖRÜŞME-

Washington’ın, Ankara’ya, olası bir Suriye askeri operasyonuna karşı olduğunu bildirmesi ise bir telefon görüşmesi üzerinden gerçekleşti.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler (BM) Misyonu Sözcüsü Olivia Dalton, Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield’ın Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’la bu kapsamda yaptığı telefon görüşmesine ilişkin bir açıklama yaptı.

ABD’nin BM Misyonu tarafından yapılan açıklamada, “Büyükelçi Thomas-Greenfield, Türkiye’nin; Suriye’nin kuzeyinde nüfusun yer değiştirmesi, sahadaki kırılgan durumu daha da istikrarsız hale getirmesi ve IŞİD’i mağlup etmek için uluslararası koalisyonun yürüttüğü çabaları baltalaması riski taşıyan bir askeri operasyon düzenlemesine Amerika’nın karşı olduğunu ifade etti” denildi.

-MESAJ NET-

Ankara ve Washington arasında devam eden operasyon tartışmalarının uzağında, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın üstlendiği misyonun altını bir kez daha çizen ve mesajını da Hatay’dan veren Thomas-Greenfield, “Bu sınır kapısı, Birleşmiş Milletler yardımlarının, Suriye içinde yaşadıkları yerleri terk eden milyonlarca Suriyeliye erişmesini sağlıyor. Burası, kritik bir cankurtaran hattı. Ancak kapanma tehlikesiyle de karşı karşıya. Güvenlik Konseyi, sınır kapısının açık kalması için birlikte çalışmalı” ifadelerini kullandı.

-TARTIŞMA-

Bu arada ABD’li Diplomatın da gündemine giren operasyon hazırlığı, Ankara için aslında yeni bir güvenlik uygulaması değil. 

2016 yılından bu yana Suriye’nin kuzeyinde dört kez askeri operasyon düzenleyen Türkiye, Suriye sınırı yakınlarında toprakları kontrol eden YPG’ye karşı yeni bir operasyon başlatacağını belirtmişti.

Türkiye, Suriye’de Kürtlerin başını çektiği güçleri “terörist” ve “ulusal güvenliğine tehdit” olarak görüyor. ABD ise Suriye Demokratik Güçleri’ni, IŞİD’in Suriye’de ele geçirdiği bölgelerden püskürtülmesini sağlayan bir “müttefik” olarak değerlendiriyor.

Suriye sınırındaki Hatay kentini ziyaret eden ABD’nin BM daimi temsilcisi Linda Thomas Greenfield’in, Washington’un böyle bir askeri operasyona karşı olduğunu yinelemesi ise bölgedeki Amerikan güçleriyle de alakalı. Washington, Türkiye’nin bölgeye düzenleyeceği yeni bir askeri operasyonun, Suriye’de varlık gösteren ABD askerlerini tehlikeye atacağını ve bölgede istikrarı olumsuz etkileyeceğini söylüyor.

Bu konudaki açıklamasında, Amerikan tarafının hassasiyetlerine işaret eden Linda Thomas Greenfield, “Türk Hükümetiyle görüştük. Sınırın Suriye tarafında askeri bir harekat kararına karşı olduğumuzu ilettik. Oluşturulan ateşkes hatlarını bozmak için hiçbir şeyin yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

-GÖÇ RİSKİ-

ABD’nin BM Temsilcisi, Ankara’nın olası bir askeri bir adımının, bölgedeki krizi ve göç etmek zorunda kalanların sayısını arttıracağı, bazılarının ise sınırdan Türkiye tarafına geçmeye çalışabileceği uyarısında bulundu.

Tamer Yazar