Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Organik gübrelerin toprağa verilmesi

Ocak Ayında Tamamlanmalı Doğu

Ocak Ayında Tamamlanmalı

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği, Hatay ve diğer bölge illerindeki zeytin üreticilerini Ocak ayı içinde yapılması gerekenler konusunda uyardı.

Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Kilis’i içeren bölgede zeytin üreticilerine yönelik çalışmalarını sürdüren Doğu Akdeniz Zeytin Birliği, ilaçlamadan onarım çalışmalarına kadar, Ocak ayı içinde yapılması gerekenler konusunda bir açıklama yaptı.
Hatay’daki üreticileri de yakından ilgilendiren açıklama şöyle:
“Bölgemizde zeytin hasadı tamamlandıktan sonra, yere dökülmüş olan vuruk zeytinler, toplanmalı ve bahçeden
uzaklaştırılmalıdır. Hava şartlarına göre, toprak tavı uygun olan zeytinlikler, 15-20 cm. derinliğinde Goble ile sürülmelidir. Arazinin sürülmesi, ilkbahar yağmurlarının toprağa daha iyi işlemesine, yabancı otların toprağa karışmasına ve aynı zamanda topraktaki haşere yumurtalarının da imha edilmesine neden olmaktadır.
Organik gübrelerin toprağa verilmesi Ocak ayında tamamlanmalıdır. Yeni zeytinlik tesisi için arazi eğimli ise önce teraslama çalışmaları, arazi düz ise dikim yerleri tespit edilerek, çukurlar açılmalıdır. Toprak altı gübreleri hava şartlarına göre, verilebilir. Gübreleme işlemi, toprak ve yaprak analizlerinin sonucuna göre yapılmalıdır. Tesviye gerektiren zeytinliklerde onarım çalışmalarına başlanabilir.
Bahçede, toprak ve yaprak numunesi alınması, Ocak ayında tamamlanmış olmalıdır. Zeytin Karakoşnili (Saissetia olea Oliver.)’ne karşı kış ilaçlaması yapılabilir. Zira bölgemizde bu zararlının yayılma eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Ağaçlar arasında çok az sayıda dahi emareleri görüldüğü takdirde hemen Akdeniz Birlik yetkilileri haberdar edilmelidir.
Zeytin Güvesi (Prays olea Bern.) yaprak nesline karşı kontrollere de başlanmalıdır. Hastalıklara karşı koruyucu % 2.5’lik Bordo Bulamacı uygulanmalıdır. İlaçlama esnasında, Bölgemiz şartlarına göre rüzgarsız havada basınçlı ilaçlama makinası kullanımına özen gösterilmelidir.
Don ihtimaline karşı ihtiyaç duyulan tedbirlerin alınması gerekmektedir. Hava durumu sürekli takip edilerek, ‘don’lu günlerde işlemlere ara verilmesi sağlanmalıdır. Sıfır derece ve daha soğuk günlerde özellikle yeni dikim yapılan zeytinliklerde sabaha karşı bahçe içerisinde dikkatli bir şekilde çiğit artıkları kümeler halinde yakılarak soğuk havanın tahribatı azaltılabilir.
Bahçede, özellikle ağaç diplerinde ot öldürücü ilaç kullanımı kontrollü olarak devam ettirilmelidir. Yabancı ot ilaçlaması konusunda Akdeniz Birlik ile görüşülmelidir.”  -Tamer Yazar-