Hatay’ın da beklentisi…
Kayseri’de, “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında kurulan ekolojik pazarda satılan organik domates, biber, patlıcan, karpuz gibi ürünler, ailelerin geçim kapısı oldu. Bir benzeri Hatay için de düşünülebilir mi? Antakya’dan Defne’ye, yerel idareciler adım atar mı?
Kayseri’de, Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği tarafından 2013 yılında başlatılan proje ile beraber, ailelerin ekonomik refah seviyelerini artırmak için organik tarım teknikleri öğretilip, üretilen organik ürünlerin aracısız tüketiciyle buluşturulması hedeflendi. Yapılan çalışma kapsamında, Kayseri’nin 10 ilçesinde yaklaşık 80 çiftçi, organik ürünleri tüketiciyle buluşturarak ev ekonomilerine katkı sağlarken, kadın üreticilerin de sosyalleşmesine ortam hazırlandı.
“Sık sık, pazarları gezen vekillere ya da belediye başkanlarına rastlıyoruz. Vatandaşa soruyorlar, ‘hayat nasıl’ diye! Esnafa soruyorlar, ‘geçim ne alemde’ diye! Hiç kimse memnun değil. En fazla memnuniyetsizlik ise bizlerde, vatandaşta var. Cepteki para hep aynı, ama pazardaki fiyatlar hep yukarıda. Bu dediğiniz organik Pazar, üreticiyi, aracı olmadan pazara taşırsa, ben fiyatların düşeceğini düşünüyorum. Hem daha taze, hem de geldiği yerden emin olacaksın. Böylesini kim istemez ki! Ama bizi yönetenler ister mi, sormak lazım…” -Tamer Yazar-