Organik Ürün Pazar büyüklüğü

90 Milyar Dolara Ulaştı Organik tarım alanlarını 1996-2016 döneminde 77 kat artırarak 6,8 bin hektardan 524 bin hektara çıkaran Türkiye’de bu alandaki üretim alanları her geçen sene rekoltesini arttırırken, Hatay da bu alana katkı vermeye devam ediyor. Konvansiyonel üretimde yaşanan sorunlar nedeniyle, özellikle gelir ve eğitim seviyesi yüksek olan gelişmiş ülkelerin; çevre, bitki, hayvan ve […]

90 Milyar Dolara Ulaştı

Organik tarım alanlarını 1996-2016 döneminde 77 kat artırarak 6,8 bin hektardan 524 bin hektara çıkaran Türkiye’de bu alandaki üretim alanları her geçen sene rekoltesini arttırırken, Hatay da bu alana katkı vermeye devam ediyor.

Konvansiyonel üretimde yaşanan sorunlar nedeniyle, özellikle gelir ve eğitim seviyesi yüksek olan gelişmiş ülkelerin; çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığına zarar vermeyen bir üretim modeli arayışı neticesinde geliştirdiği ‘organik tarım’, pazar payını her sene istikrarlı bir şekilde arttırmaya devam ediyor. Kimyasal maddelerin kullanılmadığı ve kontrollü bir üretimi öngören “organik tarımsal üretim” faaliyetinin bugün ulaştığı ticari değer ise 2016 yılı itibariyle 89,7 milyar dolara çıktı.
Yayladağı Çileği ile beraber organik üretim alanlarını ‘üreticiler bazında’ genişleten Hatay da Türkiye’de organik tarıma yatırım yapan illerden bir tanesi. Toplam 540.300 hektar arazi varlığının 275.578 hektarını (% 51) tarım alanlarının oluşturduğu Hatay gibi organik tarıma yatırım yapan illerdeki beklentileri sıralayanların birleştiği ortak nokta ise şu: Organik tarımda görülen büyümenin sürdürülebilir kılınması bakımından, organik tarımın desteklenmesine devam edilmeli, maliyetler düşürülmeli.
Bu arada, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli olurken, organik tarım için kategorilerine göre dekara 10 ila 100 lira destek sağlanması memnuniyet yarattı. -Tamer Yazar-

Exit mobile version