Orman Mühendisi Vehbi Tutmaz, 2018 yılında, Akdeniz Entegre Orman Yönetimi Projesi kapsamında, aralarında Hatay’ın da olduğu 5 pilot alanda, toplam 50 köyde, köy halkına ve çevredeki kurumlardaki yetkililere verdiği eğitimleri tamamladı.
Vehbi Tutmaz, bir Orman Mühendisi. Yıllardır severek yaptığı mesleğinde, onlarca yangına müdahale etmiş, iş arkadaşlarını yangına şehit vermiş, 42 yıllık meslek yaşamında Türkiye’nin en önemli orman alanlarında çalışmalarına devam etmiş.
Vehbi Tutmaz, 2018 yılında , Hatay’ın da dahil olduğu Akdeniz Entegre Orman Yönetimi Projesi kapsamında, seçilen 5 pilot alanda, toplam 50 köyde, köy halkına ve çevredeki kurumlardaki yetkililere verdiği eğitimleri tamamladı.
Eğitimlerin amacı, yangınları önlemek… Köy okullarında, ormanların içinde büyüyen çocuklara ve hayatlarını ormana adamış köylülere ulaşmak, onlara içinde yaşadıkları ekosistemin sağlıklı ve sürdürülebilir bir geleceği olmasının önemini anlatmak. Yorulmadan, sıkılmadan anlatıyor Vehbi Tutmaz, geçmiş yangınlardan bahsediyor, yangınların sebep olduğu can ve mal kayıplarını anlatıyor. Böylece “eğitim”, dinleyenlerin de içinde olduğu bir sohbete dönüşüyor.
Vehbi Tutmaz, köy okullarına gelir gelmez herkesin yüzü gülmeye başlıyor. Belki de önce ders yapmayacaklarını düşünerek sevinen öğrenciler, proje kapsamında hazırlanan eğitim malzemelerini sırayla alıp yerlerine geçiyorlar. “Eğitim”, eğlenceye dönüşüyor ve çocuklar, önce çekingen çekingen parmak kaldırırken, bir süre sonra hepsi “Ormanı seviyoruz!” diye bağırmaya başlıyor. Ormancı olmak istediklerini söylüyorlar.
Vehbi Tutmaz, okullardaki eğitimleri planlarken, “geleceğin sahiplerine verilecek doğru ve etkili mesajlar ile onların ilerde toplumun çevreye bakış açısını değiştireceği”ni düşünmüş. Eğitimlerden sonra hazırlanan sunumlar, Orman İşletmelerine ve okullara bırakılıyor ve eğitimlerin de devamlı olması sağlanıyor.
“Bu eğitimlerin devamı gelmeli” diyor Vehbi Tutmaz, tekrar tekrar… İşletmeleri, müftülükleri ve okulları, özellikle Mayıs ayı gelmeden yangınlarla ilgili tekrar hatırlatma yapmaları konusunda uyarıyor. İklim değişikliği nedeniyle yangın sezonunun uzadığına dikkat çekiyor. Havadaki nemin düşmesi ve sıcaklığın artması en büyük yangın sebebi. Her yıl artan mevsim sıcakları da ormanlar için büyük tehlike oluşturuyor. Yanan ormanların tekrar eski haline gelmesinin yüzlerce yıl aldığını, insan hatasını denklemden çıkarmamız gerektiğini vurguluyor defalarca.
Yangın eğitimleri, Küresel Çevre Fonu (GEF) finansal desteği ile Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve UNDP ile işbirliği içinde orman köylerinde düzenlendi. Zira Türkiye’nin Akdeniz ormanları; karbonun tutulması ve biyolojik çeşitliliğin yanı sıra diğer doğal kaynaklar ve ekosistem hizmetleri gibi önemli pek çok küresel ve ulusal faydalar sağlıyor. Ancak bu değer ve faydalara rağmen, Akdeniz ormanları pek çok tehditle karşı karşıya. Akdeniz Entegre Orman Yönetimi Projesi, işte bu tehditleri azaltmayı ve biyolojik çeşitliliği korumayı amaçlıyor. -Tamer Yazar-