Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden sonra bina yapısı orta hasarlı olarak tespit edilen kişilerin binayı güçlendirme şartları açıklandı.
T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından açıklanan şartları İskenderun Belediyesi paylaştı. Orta Hasarlı Binanın Güçlendirme Şartları şöyle;
a-Güçlendirme 3194 Sayılı İmar Kanunca Yapı Ruhsatına tabidir. İlçe Belediyemizin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Ruhsat Birimine gerekli evrak ve proje dosyası ile başvuru(dilekçe ile) yapilmasi gerekmektedir.
b-Ruhsatsız yapılan güçlendirmelere tespiti halinde 3194 Sayılı İmar Kanununca cezai işlem uygulanacaktır. Mağduriyet yaşanmaması adına genelge çıkmadan güçlendirme projelerine başlanmaması gerekmektedir.
c-AFAD tarafından orta hasarlı yapıların güçlendirilmesinin ne şekilde yürütüleceği ilgili çalışmalar devam etmekte olup henüz süreç netleşmemiştir. d-İmar Çapı ( Son 1 yıla ait) Başvuru öncesi İlçe Belediyemizin Imar ve Şehircilik Müdürlüğü Plan Uygulama Biriminden alınmalıdır.
e-İmar Durumu yapılaşmaya uygun olmayan orta hasarlı binalara Güçlendirme Ruhsatı verilmesi mümkün olmamaktadır. ( Yasal Düzenleme Beklenilmektedir.)
f-Yargi süreci bulunan yapıların yargı süreci tamamlanmadan güçlendirme ruhsatı verilmeyecektir.
g-Tüm Güçlendirme işlemleri Yapı Denetime tabi olarak yapılacaktır.
h-Güçlendirme Projesi ve Performans Analizleri TBDY 2018 ve 3194 Sayılı İmar Kanuna göre SIM ve ITB sahibi Serbest Inşaat Mühendislerince yapılmaktadır.
i-Güçlendirme Yapı Ruhsat Başvurusu sonrası Projeleri uygun görülen yapılar için UYDS (Ulusal Yapı Denetim Sistemi) girişleri Mimari Müellif tarafindan yapılacaktır. Aksi halde müellif değişikliği olacak ise eski müellifin muvafakati aranacaktır.
jYapılacak Zemin Etüd Çalışmaları Belediye ve Yapı Denetim gözetiminde yapılmalıdır.
k-Kırsal Mahalle ve Plansız Alanlarda; Plansız Alanlar Yönetmeliğine göre uygun olan yapılara güçlendirme izni verilebilecektir. Uygun olmayan orta hasarlı yapıların durumları ile ilgili yayımlanacak yeni mevzuatlara göre hareket edilecektir.
I-Zemin Problemli alanlarda yapılacak güçlendirmelerde zemin iyileştirme gerekmesi halinde mevcut yapının zemin iyileştirmesi için ayrica proje istenecek ve ruhsata bağlanacaktır. Zemin iyileştirilmeden üst yapının güçlendirilmesine izin verilmeyecektir. – Tamer Yazar