Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ortadoğu’nun zengin turisti için…

Golf Yatırımı Yapar Mıyız?

Golf Yatırımı Yapar Mıyız?

Sahip olduğu golf sahalarıyla Avrupa’da 21’inci, Akdeniz çanağı içindeki ülkeler arasında ise 4’ncü sırada gelen Türkiye, üst düzey gelir grubuna hitap eden bu spor için adresleri içerisine Hatay’ı da alır mı?

Son yıllarda art arda hizmete giren uluslararası nitelikteki golf tesisleri ve bu tesislerde gerçekleştirilen turnuvalarla dünya golf severlerinin gözdesi haline gelen Türkiye, bu alana yatırım yapılan iller bazında yatırımcısına da kazandırmaya devam ediyor.
Antalya ve İstanbul merkezli olarak ilerleyen golf turizmi, karlı bir yatırım alanı olarak görülüyor. Çünkü Golf oynamak için gelen bir turist, normal turizm için ülkeye gelenlere göre yaklaşık beş kat daha fazla döviz bırakıyor.
Peki, Antalya-Belek’teki sahalarıyla bu alandaki kalitesini ve markasını ortaya koyan Türkiye noktasında, Hatay özelinde bu alanda şu ana kadar her hangi bir yatırımın düşünülmemiş olması bir eksiklik olarak kabul edilmeli mi? Özellikle de, Ortadoğu’ya bu kadar yakın bir noktada dururken ve bölgenin gelir grubu yüksek ülkeleriyle (A Plus zengin turisti barındıran zengin körfez ülkeleri) ‘ticari ve sosyal’ boyutta etkileşimi bu kadar yoğun yaşarken…
-PAZAR AÇ!-
Diğer ülkelerde golf sporunun turizm gelirleri içindeki payı yüzde 16’lara kadar ulaşırken Türkiye’de bu pay hala yüzde 1’in altında. Bu ise, sektörün ‘golf’ başlığı altında ciddi yatırımlara yönelik açlığının en net karşılığı!
Merak edenler ve bu konuda ‘yatırım yapılabilir mi?’ sorgusunda duranlar için… Golf arazisi seçiminde; arazi büyüklüğü, ulaşım kolaylığı, su kapasitesi, imar durumu, mikro klima, 50 yıllık meteorolojik değerler, zemin kesiti, zemin eğimleri, toprak kalitesi, toprağın asidite oranı, çevredeki tarım alanlarında kullanılan tarım ilaçlarının muhtemel etkileri gibi araştırılması gereken birçok konu bulunuyor. Ancak bir arazinin 18 delikli bir golf sahası yapımına uygunluğu için üç temel ölçüt; Ortalama 750.000 m2 arazi, yazın en sıcak zamanda ortalama 2.000 m3 su ve ulaşılabilirliktir (konaklama merkezlerinden uzaklığı 60 km’yi geçmemeli)… Bakım maliyetleri (işçilik, makine, bakım, yakıt, elektrik, sigorta, gübre, ilaç, amortisman vb. giderler) oldukça yüksek bir yatırım alanı olan golf, uzun vadede yarattığı gelir yanı sıra, üst düzey turist profili açısından yarattığı kazanımları ise beraberinde getirir.
-ÖLÜ SEZONDA!-
Golf turizmi için tatil yapan turist, diğer turistlerin geldiği mevsimde değil, onların hiç uğramadığı dönemde tatil yapmayı tercih etmesi açısından dikkat çekici bir özelliğe sahiptir. Golfçüler arasında, golf sahalarına erişebilecekleri yörelerde kendilerine “tatil evleri” veya “devre tatiller” alma eğilimleri de oldukça yüksek. İspanya ve Portekiz bunun en yakın örnekleri-dir.
-CEVAP HAKKI!-
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) seçimleri sürecinde sıklıkla gündeme taşınan ve ‘Hatay’ noktasında yaşandığı ifade edilen ‘tanıtım zafiyeti’ başlığına eklediğimiz ‘Golf’ turizmi yanı sıra, ‘Doğa ve Doğa Yürüyüşü’ (Trekking) Turizmi de düşünülmesi gereken bir diğer başlık! Yeri gelmişken, “doğa koşullarında yapılan, zorluk dereceleri değişen, bazen konaklamalı da olan uzun yürüyüşler” anlamına gelen Trekking’den ciddi anlamda pay alabilecek önemli bir coğrafyaya sahip ilimizde buna dair şu ana kadar ne yapıldı, bunu da soralım mı?
Aslında buraya kadar söylenenleri toparlayıp, 13-14 Nisan tarihlerinde ‘Şimdi Hatay Zamanı’ başlığında gerçekleştirilecek olan ‘Hatay Kültür ve Turizm Sempozyumu’na katılacaklara cevap hakkı tanıyalım. En çok da, kent turizmini şu ana kadar yönlendiren ve kontrol eden kent idarecilerine sözü bırakalım!
-Tamer Yazar-