Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Oruç: Sosyal, Ekonomik Önlemler Acilen Alınmalı…

Samandağ’da Üniversite mezunu, ancak 3 yıldır işsiz olan genç kızın
Samandağ’da Üniversite mezunu, ancak 3 yıldır işsiz olan genç kızın intiharı, TBMM’de!

HDP Adana Milletvekili hemşerimiz, Samandağlı Tülay Hatimoğulları Oruç, ilçesinde geçtiğimiz hafta yaşanan, üniversite mezunu genç bir kızın intihar etmesi olayını TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları sordu:

“7 Haziran 2022 tarihinde, Samandağ’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu 31 yaşındaki Aylin Arslan, yaşamına son vermiştir. Baba Şefi Arslan, kızının 3 yıldır KPSS’ye hazırlandığını, atanamayınca da psikolojik olarak olumsuz etkilendiğini ifade etmiştir. Geçtiğimiz Nisan ayında, Van’da, 25 yaşındaki atanamayan öğretmen Harun Titiz de işsizlik nedeniyle yaşamına son vermiş, Şubat ayında işten çıkarıldığı, işsiz kaldığı için Mehmet K. (25) de intihar girişiminde bulunmuştur.

İçinden geçtiğimiz süreçte, ekonomik krizin derinleşmesi ile beraber istihdam düşerek, işsizlik artmakta ve giderek yoksullaşan toplumda ve geleceksizlik kaygısı yaşayan gençlerde, derin psikolojik etkiler yaratmaktadır. Türkiye’de yaşanan derin toplumsal sorunlar, yurttaşların hayatını çok ağır etkilemekte ve bu sorunlara kalıcı, etkili ve doğru çözümler üretilmediği için de insanlar son çare olarak yaşamlarına son vermektedir.

DİSK-AR Mayıs 2022 İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’na göre, geniş tanımlı işsizlik 8,4 milyon ve kadın işsizliği, tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olarak görülmeye devam ediliyor. Geniş tanımlı işsizlik erkeklerde yüzde 18,8 iken, kadınlarda ise yaklaşık yüzde 30’dur. Geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 4’tür ve her iki genç kadından biri işsizdir.

Maalesef işsizlik kronikleşirken, işsizler ümitsizleşiyor. İş bulma ümidi kalmayanların sayısı da gittikçe yükseliyor. Sosyal olanaklardan yoksun, işsiz, ümidini kaybetmiş ve gelecek kaygısı yaşayan bireylerin içine düştüğü toplumsal travmayı azaltmanın/engellemenin yollarını bulmak için sosyal ve ekonomik acil önlemler alınmalıdır.

Bu bağlamda;

1. Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin toplumda yarattığı derin izler, insanları çaresizlik içinde bırakmakta, intihara sürüklemektedir. Bu konuda bir çözüm programınız olacak mıdır?

2. Son 20 yılda intihar edenlerin arasında, işsizlik/geçim sıkıntısı/borçlar & geleceksizlik kaygısı nedeniyle yaşamına son verenlerin sayısı ve yıllara göre dağılımı nedir?

3. Sosyal yardım konusunda yapılan araştırmalar; kamusal bilgilendirme ve tanıtımın yetersiz, başvuru sürecinin karmaşık, sosyal yardım almanın damgalayıcı olduğunu ve bu durumun, yoksulların, koşulları taşısa bile sosyal yardım başvurusunda bulunmasını engellediğini göstermektedir. Sosyal yardım sistemindeki bu unsurların değiştirilerek, sosyal yardım başvurularının artırılması için ilgili Bakanlıklarla birlikte çalışmalarınız olacak mıdır?

4. İntihar vakalarının toplumsallığı üzerine yoğunlaşılmalı, bu vakaların çoğalmaması için acil önlemler alınmalıdır. Tarafınızca, ilgili Bakanlıklarla birlikte çalışmak üzere atılan adımlar var mıdır?

5. Yurttaşların omuzlarındaki ekonomik yükün azaltılmasına dönük, bütçe açığının faturasının, yapılan çift haneli zamlar ve artırılan vergiler aracılığıyla tüketiciye kesilmesine son verilmesi yönünde çalışmalar olacak mıdır?

6. İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmaması, işsizliğin etkileri için önemli olacaktır. İşsizlik Sigortası’ndan yararlanmak için şart olan, son üç yılda 600 gün çalışma koşulunu azaltmak için çalışmalarınız var mıdır?

7. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ‘insana yaraşır iş’ yaklaşımı temelinde ‘herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalı’ yükümlülüğünden hareketle ilgili ,Bakanlıkların bununla ilgili çalışmaları var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa neden yoktur?”

-Cemil Yıldız-