Arsuz-Akçalı sahilindeki binlerce zeytin ağacı, iş makinası ile kökünden, gövdesinden söküldü:
Kültür ve Turizm Bakanlığı mülkiyetinde Arsuz-Akçalı sahil bandındaki parsellerde ekili yılların zeytin ağaçlarının iş makinaları ile kök ve gövdelerinden sökülerek çıkartılmasına çevreci tepkileri sürerken, tahliye edilen yerde 3 otel ya da tatil köyü ile 4 günübirlik tesis yaptırılacağı öğrenildi.
Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Arsuz-Akçalı sahilinde 800 yatak, 250 yatak ve 300 yatak olmak üzere, toplam 1350 yataklı 3 turistik otel ya da tatil köyü ile toplam 4,5 dönümlük alanda günübirlik turistik tesis yapımı öngörülüyor
Kültür Turizm Bakanlığı, Arsuz-Akçalı turizm bölgesinde, şartnameye göre otel veya tatil köyü ile günübirlik tesis yapmayı, yaptırmayı öngörmekle birlikte, arazinin kime ve nasıl teslim edileceği, tesisleri kimin yaptıracağı henüz bilinmiyor
Öte yandan, Arsuz-Akçalı Mahallesi’nde bir tarım arazisinde yer alan zeytin ağaçlarının iş makinaları yardımıyla sökülmesi tepkilere neden olurken, Arsuz Kaymakamlığı, bilgi kirliliğine yol açmamak üzere şu resmi açıklamayı yaptı:
“Akçalı Mahallesi 515, 516 ve 2062 nolu taşınmazlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait tahsisli hazine arazileridir. Taşınmazın, idareleri bilgisi dışında yapılan işgallerin, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75’inci Maddesi’nin ve bu kanuna dayanarak çıkarılan Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmeliğin 89’uncu Maddesi’ne göre yasal yoldan tahliyesinin sağlanarak, taşınmazlar, boş olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne teslim edilecektir.”
-Çevreciler: Zeytin koruma altında, alan da SİT kapsamında-
Arsuz-Akçalı sahilindeki zeytin ağaçları kökünden, gövdesinden, iş makinaları ile sökülerek alan tahliye edilirken, gelişmelere kayıtsız kalmayan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara ise 515 ve 516 numaralı parsellerin, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayı ile 2016 yılında, Akçalı Antik Yerleşimi Sit haritasında gösterildiğini, sit alanı olan bölgelerde yapılan her türlü işlemin mevzuata uygun olarak Müze Müdürlüğü denetiminde olması gerektiğini, ayrıca zeytinin de yasa ile korunan bir tarım ürünü olduğunu hatırlatarak, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun’un yok sayıldığını söyledi. Yatırımların, bölge için önemli, ancak saha ve alan seçiminin daha önemli olduğuna dikkat çeken ÇKD Başkanı Kara, şöyle devam etti:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın imar planları, bu nedenle öncelikle iptal edilmelidir. Yaklaşık 880 dönümlük bir alanın nasıl bir kullanıma dönüştürüleceği, nasıl bir kamu yatırımının gerçekleştirileceği belirtilmeksizin acele kamulaştırma kararının alınması, endişe uyandırmaktadır. Hataylılar, bu karardan dönülmesini istemektedir.”
-TOPAL, TBMM’DE KONUŞTU–
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal da konuyu TBMM’nin gündemine taşıdı. TBMM’de bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Topal, “Bir yandan Ajans kuruyor, bir yandan da, üç büyük yangın yaşayan Hatay’da zeytin ağaçlarını mevzuata uygun olmadan kesiyorsunuz. Bu arazilerin sahiplerinin yıllarca ecrimisil ödemesine, bölgenin sit alanı olmasına rağmen, ağaçları söküyorsunuz. Bir yandan ‘çevreciyiz’ diyorsunuz, bir yandan ağaç katliamı yapıyorsunuz” dedi ve karardan vazgeçilmesini istedi.