Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Otomotiv satışlarına yeni düzenleme

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında önemli değişiklikler getirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile ikinci el araç alım satımında Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanımı zorunlu hale getirildi.

Yeni Düzenlemeler ve Amaçlar
Yönetmeliğin kamuoyunda beklenen düzenlemeleri ve tüketici mağduriyetlerini önlemeyi amaçladığı belirtilirken, adil ve rekabetçi bir piyasa yapısının korunacağı vurgulandı. Yönetmelik, sadece ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretini değil, sıfır taşıt ticaretinde de distribütör ve yetkili satıcılara yönelik yükümlülükleri düzenliyor. Ayrıca, elektronik ortamda gerçekleştirilen taşıt ihaleleri ve taşıt ön değerlemesine ilişkin ilke ve kurallar da belirlendi.

Güvenli Ödeme Sistemi ve Sipariş Formu Düzenlemeleri
Yönetmelikle birlikte, sahte para kullanımı, nakit ödeme zorluğu ve satış bedelinin ödenmemesi gibi riskleri ortadan kaldırmak amacıyla Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanımı zorunlu hale getirildi. Kısmi ödeme yapılan siparişlerde ise alıcı mağduriyetlerini önlemek amacıyla sipariş formu düzenleme zorunluluğu getirildi. Yetkili satıcılar, bu formu düzenlemeden ödeme talep edemeyecek, kapora alınan taşıtı 45 gün içinde teslim edecek ve taşıt teslimine 7 gün kala satış fiyatının yüzde 10’undan fazla kapora alamayacak. Alıcılar, sipariş formunun düzenlendiği tarihten itibaren 14 gün içinde siparişi iptal edebilecekler.

Distribütör ve Yetkili Satıcılara Yeni Kurallar
Distribütörler, fatura tarihinden sonra taşıt fiyatında artış yapamayacak ve taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim edecek. Yetkili satıcılar ise alıcı tarafından ÖTV ve KDV’si ödenen taşıtın fiyatını artırmayacak ve taşıtı 15 gün içinde teslim etmekle yükümlü olacak. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı şartı, yetki belgesi başvurularında aranmaktan çıkarıldı, ancak diğer ruhsat yükümlülükleri devam edecek.

Elektronik İhaleler ve Ön Değerleme Kuralları
Elektronik ortamdaki taşıt ihalelerinin güvenli ve şeffaf şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. İhale şartlarının ve taşıtlara ilişkin bilgilerin ihale platformunda ilan edilmesi, fiyatların adil rekabet kurallarına uygun belirlenmesi gibi kurallar getirildi. Ayrıca, internet üzerinden yapılan taşıt ön değerlendirmesinde, ilk fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki farkın yüzde 5’i aşmaması ve tekliflerin asgari 24 saat geçerli olması şartı getirildi.

Yürürlük Tarihleri
Yeni düzenlemelerin yetkili satıcıların yükümlülükleri, sipariş usulü satışları, ihale platformları ve ön değerleme kurallarına ilişkin bölümleri 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Ödeme sistemine ilişkin değişiklikler ise işletmeler için derhal, diğer gerçek veya tüzel kişiler için ise bir ay sonra uygulanacak. – Volkan İcil-