Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Otomotiv üretiminde göze çarpan düşüş

Türkiye otomotiv piyasasında Ağustos

Türkiye otomotiv piyasasında Ağustos ayında dikkat çeken bir gerileme yaşandı. Otomotiv üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,7 oranında azalarak 53 bin 502 adede düştü. Otomobil üretimindeki düşüş ise yüzde 40,4 ile daha belirgin bir şekilde hissedildi ve 29 bin 398 adede geriledi.

Sıkılaşma Talebi Soğutuyor

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, Ağustos ayında yaşanan bu düşüş, sektördeki ciddi gerileme işaretlerini ortaya koyuyor. Sıkılaşmanın etkisiyle talepte belirgin bir soğuma yaşanırken, arz tarafında da aşağı yönlü bir ivme gözlemleniyor.

İhracatta da Azalma

Üretimdeki daralma, ihracata da yansıdı. Ağustos ayında otomobil ihracatı, adet bazında yüzde 37,3 düşüşle 31 bin 522 adede geriledi. İhracat tutarı ise yüzde 32,4 oranında azalarak 630,7 milyon dolar oldu. Genel otomotiv ihracatında ise adet bazında yüzde 17,3, tutar bazında ise daha sınırlı bir gerileme görüldü.

Türkiye’nin otomotiv ihracatı, Ağustos ayında yüzde 5,1 oranında düşüşle 2,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Yılın İlk Sekiz Ayında Düşüş

2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde toplam otomotiv üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azalarak 877 bin 152 adede düştü. Otomobil üretimi ise yüzde 5 oranında gerileyerek 571 bin 575 adede indi.

Aynı dönemde, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 3, otomobil ihracatı ise yine yüzde 3 oranında azaldı. Toplam otomotiv ihracatı 639 bin 721 adet, otomobil ihracatı ise 411 bin 905 adet olarak gerçekleşti. Dolar bazında toplam otomotiv ihracatı 23,3 milyar dolar olurken, otomobil ihracatı yüzde 5 azalarak 6,8 milyar dolar seviyesine geriledi. Euro bazında ise otomobil ihracatı yüzde 5 azalarak 6,2 milyar dolar olarak kaydedildi.