Savaş; Samandağ’da 2 tesisin 2018’de biteceği sözünü verdi
Nehir ise, hizmet götürmede engellerle karşılaştıklarını kaydederek, “Ankara’dakiler yerel yönetimlere adil davranmıyor” suçlaması yaptı.
Samandağ’da HATSU binası açılış töreninde konuşan Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, ilçeye hizmet götürme sırasında Ankara’daki bürokrasi ve siyasetin engelleriyle karşılaştıklarını belirtti. Aynı törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise, ilçede, biri otopark diğeri çöp deposu olmak üzere iki projenin bu yıl içinde bitirileceği sözünü verdi. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağlının dertli ve sıkıntılı olduğunun sokaktan geçen herhangi bir kişiye sorulduğunda anlaşılabileceğinin altını çizdikten sonra, bir an önce arzu edilen refah ortamını yakalamak için ciddi beklentiler olduğunu söyledi.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ ilçesinin 70 yıllık bir geçmişi ve 70 yıllık bir belediyesi olduğunu ifade ettiği konuşmasında daha sonra şunları söyledi:
“70 yıllık belediyelik ömrümüze baktığımızda, neler olmuş ve neler yapılmış, listeler yaptık. Bugün büyükşehirden neler bekliyoruz? Bütün bunların aslında tek tek hesabını verecek durumda olduğumuzu ifade etmek isterim. Büyükşehir Yasası ile beraber, zaman zaman sıkıntılı olduğumuzu, aslında sadece biz değil bütün Büyükşehir ilçe belediyelerinin bu zeminde ciddi sıkıntılarının olduğunu bütün kamuoyuyla defalarca paylaştık. Yasanın kendisinden kaynaklı, bu Büyükşehir’in kimin elinde olup olmamasıyla alakalı değil! Kaldı ki biz şanslıyız. Büyükşehir ile aynı partiye mensup olmaktan, uyum içerisinde çalışıyor olmaktan dolayı şanslıyız. Bu, gelen hizmetlerin daha hızlı ve daha aktif zeminde ilerlemesine fırsat yaratıyor. Ama bütün bunlara rağmen, belki ilk kapı olarak bize ulaşıyorsunuz, ama bakıyorsunuz ki yetki yok. Yetki olmayınca, bu sefer Büyükşehir’e gidiliyor.
Sadece HATSU’nun uhdesinde olan çalışmalardan bahsetmiyorum. Bugün itibariyle 5.000 metrenin üstündeki parklarımız, on dört metre ve üstündeki yollarımız, itfaiye, mezarlıklar, numarataj ve buna benzer bir sürü yetki Büyükşehir’e devredildi. Büyükşehir’e devredildiği vakit, takdir edersiniz ki, daha yeni kurulan bir Büyükşehirin bütün bunları organize etmek için zamana ihtiyacı vardı.
Bir başka sıkıntımız daha vardı Büyükşehir’de! Meclis dengesi, bugünkü belediye başkanımızın yanında olan bir zeminde değil. Maalesef, adil ve eşit uygulamalar yapalım diyoruz, buna rağmen itirazlar oluyor. Buna rağmen arzu edilen o kredilerin verilmesi ile ilgili sıkıntılar yaşatılıyor.”
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, konuşmasında bunları sıklıkla ifade ettiğini, ancak “Şu bankadan şunu istedik, şu bankadan bunu bekliyoruz, bu bankadan onaylanması halinde şunlar olacak, ama onaylanmaması halinde bilin ki olmayacak” şeklinde bir sıkıntıları olduğunu da anlattı ve şöyle devam etti:
“Bu yüzden olması için biz ne gerekiyorsa, bu arada sokağa düşüp bunları yüksek sesle ifade etmemiz gerekiyorsa bunu da yapacağız. Ama gerçekten, biz yukarıdakilerin, hükümetin eşit ve adil davranmadığını gördük, yaşadık, görüyoruz.
Umarım, bir an önce, Genel Müdürümüzün ifade ettiği bu krediyle bu finans sağlanır ve biz, beklediğimiz o hizmetlere kavuşuruz. Bu hizmetler zaten yapılabilsin diye de ayrıca bu şehrin anayasasının bitmesi gerekiyordu, imar planının bitmesi gerekiyordu. Önemli yol aldık. Bugün, merkez dokuz mahallenin 25.000’likleri, 5,000’likleri, 1.000’likleri bitti. Onay aşamasında Bakanlığa sunuldu. Yeni katılan mahallelerimizin turizm merkezinde kalan kısımları ile ilgili de çalışmalar devam ediyor. Büyükşehir’in uhdesinde kalan kısımlarla ilgili de çalışmalar devam ediyor.
Bize yeni katılan, köyden mahalleye dönen yerleşim alanlarımızla ilgili eğer bir yol çalışacaksanız, eğer bir hat döşeyecekseniz, eğer bir kanal yapacaksanız, önce imar planlarınızın teslim edilmiş olması gerekiyor. O konuda ciddi sıkıntılarımız var. Onu aştığımız vakit göreceksiniz ki, arkasından hizmetler de hızla gelecek. Biz de takipçisiyiz, onların yanındayız, destek olmaya devam edeceğiz.”
SAVAŞ; Samandağ’da içme suyu sıkıntısına çözüm…
HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, yaptığı konuşmasında, Hatay’ın en büyük ikinci büyük projesinin Antakya ve Defne’den sonra Samandağ’da programlandığını, ancak bu proje ile ilgili çok meşakkatli günler geçirdiklerini söyledi ve şöyle devam etti:
“Her şeyi bitti, projesi bitti, Meclis’ten 34’e 34 çıkarttık. Belediye Başkanlarının oyu ilk defa 2 oy sayıldığı için geçirdik. 50 milyonluk krediyi Avrupa Kalkınma Bankası’ndan % 99.9 alacağız. Kalkınma Bankamızın sadece ‘bu proje doğrudur, şehre lazımdır’ diye onay vermesi lazım. Onun dışındakiler İller Bankası’ndan. Yani bunun çıkma ihtimali çok yüksek ve Hatay’da, biliyorum ki yaz geldi mi Sonbaharın sonuna kadar Samandağ’da su sıkıntısı yaşanıyor. Nerede, ne kadar su kuyusu açarsak açalım olmuyor. Çünkü kuyular hemen kuruyor, sıkıntı devam ediyor. Tabi bizim bu içme suyu şebekesini bitirdiğimiz zaman büyük oranda bu sıkıntıyı gidereceğiz.
Bir taraftan da Karaçay Barajı’nın bitmesini bekliyoruz. Kalkınma Bankası bu işe ‘tamam’ dedikten sonra bu iş için ilk kazmayı vurmayı hedefliyoruz. Bir yıl içerisinde de bitirmeyi istiyoruz.
Bunun dışında iki tane önemli projemiz var bu yıl içerisinde yapacağımız. Bir tanesi, şehrin meydanında otopark projesi. İki katlı idi, üç kata çıkarttık. Bunun projesi bitti, şu an da ihalede. İkincisi, eskiden çöp deposu olarak kullandığınız yerde, orada güzel bir park ve mesir alanı yapıp Samandağlı hemşerilerimizin gidip çay içip çocukları ile zaman geçirebilecekler bir mekan olacak inşallah.
Bunun dışında, hizmeti şehir merkezine getirmenin onurunu yaşıyoruz. Belediyemizin de başka önemli birimlerini de buraya getireceğiz. Siz de Antakya’ya kadar gitmekten kurtulmuş olacaksınız”
Sorun çok, 3-4 yılda bitmez!…
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’ın sorunlarının büyük oyduğunu , sorunları 3-4 yılda eritmenin mümkün olmadığını ifade ettiği konuşmasında daha sonra şöyle dedi.
“Şunu Bilmek lazım… Yılların birikmiş sorunları var, köy ve mahallelerimizde. Bunları 3-4 yılda tamamen bitirme şansımız yok. Ama şu konuda hepimizin müsterih olması lazım. Gelirken, ‘önce huzur, sonra hizmet’ dedik. Ama son 1-1,5 yıldır da ekonomi demeye de başladık. Bunlar için de huzur lazımdı ve hep birlikte bu huzuru sağlamaya devam ettik. Ortadoğu’daki bu kadar yangına rağmen, Hatay’ın bu kadar huzurlu olması, her ne kadar bizi fitne konusunda ateşlemeye çalışan unsurlar rahatsız etse de, biz huzurlu olmaya devam edeceğiz. Bu, Hatay’daki tüm kardeşlerimizin, Samandağlı vatandaşlarımızın destekleri ile olmak zorunda. Olmaya da devam edecek. Buna bugüne kadar katkı sağlayan bütün katmanlarımıza, sivil toplum örgütlerimize, başkanlarımıza, siyasetçilerimize, muhtarlarımıza, oda başkanlarımıza, vatandaşlarımıza teşekkür ederim. Bu coğrafyada en önce gerekli olan şey huzurdu. Bu huzuru da hep birlikte tesis ettirmeyi, devam ettirmeyi başardık.
Hizmet binamız hayırlı olsun. Biz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün baktığı gibi ufuklara bakmaya devam edeceğiz. Arkamıza sadece ders almak için bakacağız, ama yukarı ve karşıya bakmaya da devam edeceğiz. Hedeflerimiz daima daha ileri olacak.”
Samandağ’a Milyonluk Yatırımlar…
Göreve geldikleri bugünden bu yana ilçeleri tek tek gezdiklerini ve fiziki ile yatırım durumlarına baktıklarını belirterek konuşmasına başlayan HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali ise temiz çevre ve sağlıklı yaşam adına 2014-2017 yılları arasında 9 Milyon 332 bin TL değerinde Tekebaşı Grup İçmesuyu İnşaatı ve 1 milyon TL değerinde olan Samandağ ek içmesuyu şebeke hattı kapsamında toplam 22 bin 500 metre içmesuyu hattı çalışması gerçekleştirdiklerini iletti.
Tekebaşı, Çöğürlü, Sutaşı, Kuş Alanı, Koyunoğlu ve Yeşilköy Mahallelerini kapsayan çalışma kapsamında biri 5 bin m3’lük ve 2 tane de bin m3’lük depo olmak üzere Samandağ’ına 3 büyük içmesuyu deposu kazandırdıklarını hatırlatan Çaparali, “Bu yatırımlarla sınırlı kalmayıp, maliyeti 10 milyon 334 bin 575 TL ve 8 bin 50 m3/gün olan Samandağ Atıksu Arıtma Tesisi’ni ilçemize kazandırdık” dedi.
87 bin 500 Metre İçmesuyu Şebekesi…
3.5 yıllık süreç içerisinde atıksuları yaşam noktalarından uzaklaştırmak adına Samandağ’a 26 bin 500 metre yeni kanalizasyon hattı çalışması yaptıklarını aktaran Çaparali, şebeke yenileme, bakım ve onarım çalışmaları kapsamında da Altınözü’ne İçmesuyu Dairesi Başkanlığı tarafından 87 bin 500 metre yeni içmesuyu şebekesi döşendiğini ifade etti.
Yaylıca, Fidanlı, Uzunbağ, Değirmenbaşı, Avcılar, Çanakoluk, Huzurlu, Tomruksuyu, Ataköy ve Karaçay mahallelerinin kanalizasyon projelerinin de yaptırıldığını belirten Çaparali, Asi Nehri’ne direkt deşarjının önlenmesi için atıksu arıtma tesisi yapılacağını ve yer arama çalışmasının sürdüğünü bildirdi.
Yeni Projeler Hazırlanıyor…
HATSU Genel Müdürü Çaparali, ayrıca, Sutaşı, Çöğürlü, Meydan Mahallelerinin kanalizasyon projesinin yapıldığını, bununla beraber Mağaracık Mahallesi’nin kanalizasyon projesi tamamlandığını, içmesuyu ile birlikte yapılması için İller Bankası’ndan finansman temini için yazısının yazıldığını onaylanmasıyla birlikte ihaleye çıkılacağı bilgisini verdi
Mızraklı Mahallesi’nin kanalizasyon ve içmesuyu şebekesinin projesinin tamamlandığını, İller Bankası’ndan finansman temini yazısı yazıldığını aktaran Çaparali, Gözene Mahallesi’nin kanalizasyon, Çevlik, Kapısuyu ve Vakıflı Mahallelerinin de kanalizasyon projeleri devam ettiğini bildirdi.
Samandağ’ın 50 milyon TL değerinde bir içmesuyu projesini hayata geçireceklerini belirten Çaparali, Kalkınma Bakanlığı izin vermesi halinde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan finansmanını sağlayacaklarını ve büyük bir projeyi hayata geçireceklerini sözlerine ekledi
Samandağ merkez Sivas Şehitleri Caddesi’nde açılışı yapılan Yeni HATSU hizmet binasında, içme suyu, kanalizasyon, abone işleri, fatura tahsilat gibi işlemler yapılabilecek. -Cemil Yıldız-