Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ovamız su’ya kavuştu

Milletvekili Hüseyin Yayman, “Amik Ovası’nın GAP”ı diyor… Hatay Milletvekili ve

Milletvekili Hüseyin Yayman,Amik Ovası’nın GAP”ı diyor…

Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, ilimiz Amik Ovası’nın tarımsal sulamada arzulanan seviyeyi yakaladığını kaydederek, “Amik Ovamız, GAP’a kavuştu” benzetmesi yaptı.
Korona günlerinde fark edilmese de, son 2 yılda Hatay’ın çok büyük DSİ yatırımlarına kavuştuğunu, 1970’li yılların ortasında başlayan ve yaklaşık yarım asır süren dev projelerin sonuna gelindiğini söyleyen Hüseyin Yayman, şunları anlattı:
“Başbakan Süleyman Demirel tarafından 1974 yılında inşaatı başlayan ve 1977’de işletmeye açılan Tahtaköprü Barajı, 2020 yılında korona salgının gölgesinde, sessizce Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan tarafından tamamlandı. Tahtaköprü Barajı’nın 10 metre yükselmesiyle, Amik Ovası’nın suya hasreti son buldu. Su tutma kapasitesi 3 katına, sulama alanı 4 katına çıkan baraj, ovaya can verdi.
İKİNCİ ÜRÜN EKİLMEYE BAŞLANDI
Tahtaköprü Barajı yükseltilmeden önce sadece tek ürünün ekildiği Amik Ovası’nda, şimdi iki ürün alınmaya başlandı. Çiftçinin yüzü güldü. Derin kuyulardan alınan su yerine, kanallardan alınan su, enerji maliyetlerini de yüzde 70 oranında düşürdü.
Aktaş, Kazkeli, Aşağıoba, Hamamiskanı ve Güventaş Köylerine su ulaştı. Geçmişte bu köylerin derelerinde kurbağalar, balıklar, kaplumbağalar dahi yaşanmazken, bugün derelerde su bulunuyor. Çiftçiler, kuyular yerine buradan su alıyor ve mahsullerini suluyor.”
NEHİR GİBİ KANAL AÇILDI
DSİ Genel Müdürlüğü’nün üstün ve yorucu çalışmalarıyla, Ceyhan Nehri’nin suyu Amik Ovası’na getirildi.
✅ 123 km kanal uzunluğu
✅ 22 metre kanal genişliği
✅ 7 metre derinliği
✅ Debisi 80 metreküp
✅ 6 km tünel var
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün yıllara varan çalışmalarıyla, Ceyhan Nehri üzerindeki Menzelet ve Kılavuzlu Barajlarındaki su, günümüzde Tahtaköprü Barajı’na taşınıyor.
Tahtaköprü’den Amik Ovası’na aktarılan su, ovanın suya olan hasretine son verdi. Suyun gelmesiyle, ovaya can ve bereket geldi. Ovada verim yükseldi, çiftçinin cebine daha fazla para girmeye başladı.
MUHTAR TEŞEKKÜRLERİ
Milletvekili Hüseyin Yayman, Amik Ovası’na sağlanan su ile birlikte, bölge üreticileri ile muhtarların sevinçlerini memnuniyetlerini bildirdiklerini söyledi.
Milletvekili Yayman, şöyle devam etti:
“Kazkeli Muhtarı Mustafa Tüfek, suyu getirenden Allah razı olsun. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve bölge Vekilimiz Hüseyin Yayman’a özellikle teşekkür ederiz.”
Güventaş Muhtarı İbrahim Akcan da yaptığı açıklamada, “Derelerimizde balıklar ölüyordu. Su yoktu. İkinci ürünü ekmek bir yana, birinci ürün İçin dahi su yoktu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Vekilimiz Hüseyin Yayman’a teşekkür ederiz, Allah razı olsun” dedi.
KARASU KANALI HIZLA İLERLİYOR
Milletvekili Yayman şöyle devam etti:
“Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bizzat gelip yerinde incelediği Karasu Kanalı ise hızla sona doğru ilerliyor. Karasu Kanalı ise Tahtaköprü’nün suyunu Reyhanlı Barajı’na taşıyacak. 37 km uzunluğundaki yeni kanalla birlikte, DSİ, yaklaşık 160 kilometrelik bir kanal yapmış olacak. Karasu Kanalı tamamen bittiğinde, Ceyhan Nehri’nin suyu Reyhanlı havzasına taşınmış olacak.
Karasu kanalı;
✅ Uzunluğu 36 km,
✅ kanal Genişliği 7 metre,
✅ kanal Derinliği 5 metre,
✅ Kanal debisi 50 metreküp,
✅ 3.402 km tünel olacak.
Hatay vilayetinin GAP’ı olacak bu proje, entegre bir sulama sistemi getiriyor. Su, dev kanallarla Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis illerinden geçerek Hatay’a geliyor.”
Yayman, sözlerini şöyle noktaladı:
“Amik Ovası’nın GAP’ı olacak bu dev proje için Cumhurbaşkanımıza özellikle teşekkür ederiz. Cumhurbaşkanımızın desteği olmasaydı, asla başaramazdık. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ve DSİ’ye teşekkür ederiz. Allah onlardan razı olsun.” -Cemil Yıldız-