Hafta içinde, 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü kutluyoruz.
Dünya Öykü Günü, Sait Faik’in “Bir insanı sevmekle başlar her şey” sözünden hareketle Ankara Öykü Günleri’nin devamı niteliğinde 2002 yılında düzenlenen Öykü Forum’la ilk olarak ülkemizde yaşam buldu.
2003 yılında Türkiye PEN Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği tarafından geliştirilerek “14 Şubat Dünya Öykü Günü Projesi” haline getirildi. 27 Kasım 2003’te Mexico City’de yapılan 69. Uluslararası PEN Dünya Kongresi’nde Çeviri ve Dilbilimsel Haklar Komitesi’nin projeyi kabul etmesi sonucunda Türkiye ile birlikte dünyada geniş bir coğrafyada 14 Şubat, Dünya Öykü Günü olarak kutlanmaya başlandı.
Türkiye Yazarlar Sendikası Antakya Temsilciliği olarak 2003 yılından bu yana Dünya Öykü Günü’nü kutluyoruz. Bu vesile ile çok sayıda öykücüyü Antakyalı öykü severlerle buluşturduk.
Bu yıl da, Adana, Ankara, İstanbul, Bursa başta olmak üzere çok sayıda kentimizde kutlamalar yapılacak..
Bu yıl 13 Şubat Salı günü, saat 14.00’te Atatürk Mahallesi (Esenbulak) Oyun Park Kafede deprem temalı,mütevazı bir kutlama yapacağız. 14 Şubatta Adana etkinliklerine bir konserle (Antakya Defne Barış Korosu) destek olacağımızdan etkinliğimizi bir gün öne çektik.
Etkinlikte, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın “Ayla Kutlu”ya hazırlattığı Dünya Öykü Günü Bildirisi Nebihe Karasu tarafından okunacak. Aslında bildiri 2023 yılı için hazırlandı. Fakat kentimizin yaşadığı deprem felaketi nedeniyle 2023 yılında etkinlikler iptal edildi. Acibe Sıkar’ın hazırlayıp sunacağı etkinlikte 10 kadar arkadaşımız deprem temalı öykü ve şiirlerini sunacaklardır.
Hemşerimiz Ayla Kutlu’nun kaleme aldığı Bildiri şöyle başlıyor:
“İnsan, doğduğu anda aldığı ilk soluğun ardından attığı çığlıkla “yaşıyorum” mesajını iletir: Dünyanın en yalın, en kişiye özgü, çevresine umut dağıtan ilk öyküsüdür bu.
Doğmak ve yaşıyor olmak tükenmeyen bir öyküdür.
Zaman, doğa, toplumsal değerler, yakınlarımız, içimizde köklenen ilişkiler, inançlar, sorunlar…Dahası, duyguların bağlaşmasından gelen olumlu, olumsuz birikimler, içsel çelişkiler…
Ve eklenebilecek daha pek çok şey, öykünün kaynakları olabilir. İnsanlık hallerini düşünsel ve duygusal algı sınırlarının sonuna kadar yorumlayan öykücü; yansıtma yeteneğiyle birlikte, özenli dil, farklı anlatım biçimleri, inandırıcı kurgu ile, öykü sanatının emekçisi olarak kendi farklı dünyasını yaratır.”
Hatay, ulusal alanda büyük öykücüler yetiştirmiştir. Bekir Sıtkı Kunt, Ayla Kutlu, Sezer Ateş Ayvaz, Burhan Günel, Recep Yıldırım…….
Öykü anlatma insanlığın en eski ve en etkili iletişim araçlarından biridir. Binlerce yıl boyunca, insanlar öyküler aracılığıyla deneyimlerini, hayallerini ve değerlerini birbirlerine aktarmışlardır. Bu yüzden, öykülerin gücü kültürler arası bir bağ oluşturmuş, insanlığın ortak bir dilini yaratmıştır. 14 Şubat, sevgililer günü olarak kutlanmasının yanı sıra, aynı zamanda Dünya Öykü Günü olarak da anılmaktadır. Bu özel günde, öykülerin evrensel önemine ve etkisine odaklanmak önemlidir.
Öyküler, insanların duygularını, düşüncelerini ve hayal güçlerini harekete geçiren bir araçtır. Bir öykü, okuyucuyu veya dinleyiciyi farklı dünyalara taşıyabilir, onları başka zamanlara ve mekânlara götürebilir.
14 Şubat, sadece romantik ilişkileri kutlamanın ötesinde, öykülerin evrensel önemini vurgulayan anlamlı bir gündür. Öyküler, insanları bir araya getirir, kültürler arasında köprüler kurar ve hayal gücünü besler. Dünya Öykü Günü, öykülerin gücünü kutlamak ve insanlığın ortak mirasını paylaşmak için bir fırsattır. Bu özel günü, öykülerin büyüsüne bir kez daha kapılmak ve onların yolculuğuna katılmak için bir fırsat olarak görmeliyiz.
Genç ve yaşlı sevgililer, 14 Şubat Dünya Öykü Gününüz kutlu olsun. Hadi o zaman, sevginizi bir öykü kitabıyla taçlandırın!
Tüm sanatseverlere öykünün güzelliği ile iç içe, güzel bir hafta dileği ile.