Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Özgür Özel: Cemevleri, ibadethanedir

CHP Genel Başkanı Özgür

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen “61. Ulusal, 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma, Kültür ve Sanat Etkinlikleri”nde yaptığı konuşmada cemevlerinin Aleviler için ibadethane olduğunu ve bu anlayışın anayasal bir hak olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Özel, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı sırasında Hacıbektaş’a uğrayarak Horasan erenlerinin desteğini almasının Milli Mücadele’ye önemli katkıda bulunduğunu belirtti. CHP Genel Başkanı, Hacı Bektaş Veli’nin mirasını yaşatma ve bu miras doğrultusunda mücadele etme sözü verdi.

Konuşmasında, Türkiye’de uzun yıllardır süren acıların ve zulümlerin izlerine değinen Özel, Kerbela’nın direncinin çeşitli dönemlerde ve olaylarda yaşandığını ifade etti. Özellikle Alevi toplumu üzerinde süregeldikleri mücadelenin, şiddet ve silah kullanmadan, barışçıl yollarla sürdürüldüğünü belirtti.

Madımak’ın bir utanç müzesi olana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Özel, barış, adalet, bilim ve umudun temsilcisi olduklarını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği “Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri”ne yönelik eleştirilerde bulunan Özel, bakanlığın yıllardır süren geleneği yok sayarak ve Alevi toplumu temsilcilerini dışlayarak alternatif bir tören düzenlemesini saygısızlık olarak değerlendirdi.

Alevilerin çözüm bekleyen sorunlarına da değinen Özel, Türkiye’de Alevilere eşit vatandaşlık haklarının verilmediğini ve Alevi vatandaşların ötekileştirildiğini belirtti. Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiğinin altını çizen Özel, camilerin ibadethane sayıldığı bir ortamda cemevlerinin aynı statüye getirilmemesinin adaletsiz olduğunu ifade etti. Ayrıca, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı gibi Aleviler tarafından kabul edilmeyen kurumların oluşturulmasını eleştirdi.

Özel, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi ve bu hakların anayasal bir güvence altına alınması için mücadelesine devam edeceğini sözlerine ekledi. – Yusuf Cemil Karaçay-