Amik Ovası pamuk üreticisi, taban fiyatı düşük gördü, mutlu değil…
Pamuk toplama ücreti, randımana göre, kg’a 39 ile 46 krş arasında değişiyor.
Çukobirlik, 40 randıman pamuk için brüt 3 lira 20 kuruş fiyat belirledi. Fiyat, pamuk üreticisini memnun etmedi. Amik Ovası pamuk üreticileri, verilen ücretin beklenenin çok altında olduğuna dikkat çekerek, giderlerinin geçen yıla göre çok arttığını, gelirin ise düşme göstereceğini belirtti.
Pamuk üreticileri, gider kalemleri içinde yer alan “sulama, ilaçlama, çapalama, toplama, gübreleme” gibi yüksek maliyetlere rağmen Çukobirlik’in kilogram başına 3,2 TL brüt fiyat belirlemesinin çok yetersiz kalacağını belirtiyor.
-YİNE HÜSRAN-
Konuya ilişkin konuşan Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, fiyatın, üreticiyi memnun etmediğini belirterek, “Çukobirlik, pamuğu 3.20 krş bürüt olarak alacak. Ortak dışı alım şimdilik yok. Maalesef Bakanlık kaynak vermedi. Çiftçi yine yalnız. Yine hüsran…” değerlendirmesinde bulundu. Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu ise çiftçinin sesini duyan olmadığını savundu ve şöyle devam etti:
“Pamuk Çiftçisi kaybederse…
1.Mazot satan kaybeder
2.gübre satan kaybeder
3.Elektrik firmaları kaybeder
4.sanayiciler kaybeder
5.tarim işçileri kaybeder
6.ilac firmaları kaybeder
7.sulama birlikleri kaybeder
8.Devlet kaybeder.”
-KABUL EDİLEMEZ-
Pamuk üreticileri, hükümetin destekleme olarak 1,5 TL’den aşağı bir rakam belirlememesini isterken, toplamda 4,5 TL’den aşağı bir fiyatın kabul edilemez olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu arada pamuk toplama ücreti de geçtiğimiz hafta içinde belirlendi. Reyhanlı’da toplanan il ve ilçe Ziraat Odalarının Başkanları, yaptıkları toplantı sonunda, pamuğun el toplanmasıyla ilgili ücreti; kilo başına 39 krş işçi, 3 krş elçi olarak, 42 kuruş ile yüksek randımana göre 42 krş işçi ile 3 krş elçi olmak zere 45 kuruş arasında fiyat belirledi. Bu arada, makine ile pamuk hasadı için de dekor başına 150 TL ödenmesi uygulaması benimsendi.
-Cemil Yıldız-