Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pamuk Tarlasında Basın Toplantısı

Amik Ovası pamuk üreticisi, düşük verim ve yetersiz taban fiyatı

Amik Ovası pamuk üreticisi, düşük verim ve yetersiz taban fiyatı dolayısıyla umutsuz, perişan, mağdur, kırgın, üzgün ve moralsiz. Üreticiler, hükümetten destek için, pamuk tarlasından sesini duyurmak üzere bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Pamukta maliyet yüksek, ancak verim de, ürün fiyatı da düşük. Pamuk üreticisi adeta kan ağlıyor. Çiftçiler, “Elektrik, akaryakıt, ilaç, gübre ve banka borçlarını nasıl öderim, kışı nasıl geçiririm?” derdinde. Destekleme prim miktarı arttırılarak, acilen ödenmeli, çiftçi borçları faizsiz olarak 1 yıl ertelenmeli!
Konuya ilişkin bir araya gelen; Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Antakya, Reyhanlı ve Kumlu Ziraat Odası Başkanları, Reyhanlı ve Kumlu Çukobirlik Kooperatif Başkanları, Reyhanlı Ticaret Borsası Meclis Başkanı, sivil toplum örgütü temsilcileri, Çukobirlik Kooperatifi ve Sulama Birliği Kooperatif Başkanları ile bölge pamuk üreticilerinin, pamuk tarlasında düzenledikleri basın toplantısında verdikleri mesajlardan özet şöyle:
“Pamuk hasadının yapıldığı bugünlerde, dönüme alınan çok düşük verimin 200-300 kğ ortalaması ile ve 3000 TL dahi yapmayan pamuk kğ fiyatı ile ne Ziraat Bankası kredisi ne Enerjisa faturaları, ne gübre, mazot, ilaç bedeli ne de işçilik ücreti ödenebilir. Bu durumda Amik çiftçisi, değil pamuk, seneye birçoğu buğday dahi ekemeyecek. Ekemeyince de, bayiler, milyonlarca lira alacağını alamayacak ve o sektörlerde de inanılmaz sıkıntılar meydana gelecek. Ardından Ziraat Bankası ile karşı karşıya gelinecek ve bölgede ard arda infialler patlayacak.
Acilen, bölge; aylardır dillendirilen ‘Acil Afet Bölgesi’ kapsamına alınıp, asgari pamuk desteklemeleri yükseltilmezse, Ziraat Banka-sı borçları gerçek anlamda yapılandırılmaz veya ertelen-mezse, senaryo belli! Sonu çok kötü bir filmi 2/3 ay içerisinde hep birlikte izlemek zorunda kalırız.” -Cemil Yıldız-