Pamuk Üreticisi İsyanda

Çiftçinin Sesini Duyun… İlimiz Amik Ovası’ndaki pamuk üreticisi, taban fiyatın açıklanmasını beklerken, gelen bilgilerin üretici açısından hiç de iç açıcı olmadığı ifade ediliyor. Kilogram pamuk maliyetinin 20 liraya yaklaştığını, düşünülen rakamın ise 14-15 lira gibi komik bir ücret olduğunun altını çizen pamuk üreticileri adına tarlada açıklamalarda bulunan Milletvekili İsmet Tokdemir, Tarım Bakanlığı’nın, “Dünya piyasası var” […]

Çiftçinin Sesini Duyun…

İlimiz Amik Ovası’ndaki pamuk üreticisi, taban fiyatın açıklanmasını beklerken, gelen bilgilerin üretici açısından hiç de iç açıcı olmadığı ifade ediliyor.

Kilogram pamuk maliyetinin 20 liraya yaklaştığını, düşünülen rakamın ise 14-15 lira gibi komik bir ücret olduğunun altını çizen pamuk üreticileri adına tarlada açıklamalarda bulunan Milletvekili İsmet Tokdemir,

Tarım Bakanlığı’nın, “Dünya piyasası var” söylemiyle istenilen taban fiyatının verilemediğini açıklaması üzerine, “Dünya piyasası varsa, ülkemizde de çiftçiyi koruma olmalı” dedi.

Amik Ovası üreticisinin, derin kuyulardan, yüksek bedelle enerji harcayarak tarlasını sulayabildiğini, Reyhanlı Barajı’nın on yıllardır tamamlanamadığını, üreticinin susuzluk çektiğini, bu nedenle elektrik şirketlerinin çiftçi üzerine kabus gibi çökmesinin önlenmesini isteyen Tokdemir, pamuğun stratejik bir ürün olduğunu hatırlatarak, “Çiftçimizin sesini duyun. Sayın Bakan geçen hafta Hatay’daydı. Tarlada, makinenin üzerine geçti, şov yaptı, pozlar verdi ve gitti, ama taban fiyatını açıklamadı. Geçen yıl 20 lira verildi. Bir yıl içinde girdiler % 300-400 arttı. İktidar, çiftçimin feryadına, sesine kulak vermeli” dedi.

Milletvekili İsmet Tokdemir’in, tarlada, pamuk üreticileriyle gerçekleştirdiği toplantısına katılan Kumlu Ziraat Odası Başkanı Bayar Eker, hükümetin, pamuk üreticisine 1100 TL destek verdiğini, bunu 500 kiloya kadar uygularken, daha fazla üretenlere ise verilmediğinin altını çizdi. Eker, “Pamuk hasadını başlatıyoruz, hükümet ithalat yapıyor. Hükümet, bize ‘pamuk üretmeyin’ diyor” açıklaması yaptı.

Aynı toplantıya katılan Kumlu Çukobirlik Başkanı Abdulkadir Çıkar da çiftçinin desteklenmesini ve mağdur olmayacağı bir rakamın açıklanmasını beklediklerini söyledi.

-Haber/Duygu Ertaş-

Exit mobile version