Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pandemi Sonrası İlk Etkinliğimiz

Hem kadın dayanışması, hem

Hem kadın dayanışması, hem üretim gücümüz…

Türkiye Kadınlar Kulübü adıyla kurulduklarını, bugün ise yola Antakya Kadınlar Kulübü olarak devam ettiklerini söyleyen Galiye Çinçin, pandemi sonrası ilk etkinlikleri olan kermese işaret ederken, yakın bir dönemde, başarılı kız öğrencilere yönelik burs çalışmasını da hayata geçirecekleri müjdesini verdi.

11-12 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen ‘Kadınlar Günü Alışveriş Şenliği’ne ev sahipliği yapan Antakya Kadınlar Kulübü adına konuşan Başkan Galiye Çinçin, iki gün süren kermesin, pandemi sonrası ilk etkinlikleri olduğunu söyledi. “Uzun bir süredir bir araya gelemiyorduk. Bu kermes, bunun için güzel bir bahane oldu” diye konuşan Çinçin, üretim yapan, ama ürettiklerini herkesle paylaşamayan kadınlara da bu şekilde aracı olmaktan dolayı mutlu olduklarının altını çizerken, merak edilenleri de cevapladı.

-1966’DAN BU YANA-

Türkiye Kadınlar Kulübü adıyla kurulduklarını anlatan, bugün ise yola Antakya Kadınlar Kulübü olarak devam ettiklerini söyleyen Çinçin, “Kadınlar Kulübü, 1966 senesinde kuruldu. Bu, benim ikinci başkanlığım.  1978’de de bir başkanlığım var. Şimdi ise ikinci kez başkanlığa seçildim” dedi.

2 gün süren ve birçok kadın girişimcinin katılıp üretimlerini sergilediği kermese de işaret eden Çinçin, şöyle devam etti:

“Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, kadın emekçilerimize destek olma düşüncesiyle böyle bir kermes hazırladık.  Biliyorsunuz, pandemi nedeniyle, Antakya Kadınlar Kulübü’müzü son 2 senedir rölantide tutma mecburiyetinde kaldık. Üyelerimiz, çoğunun yaş ortalaması yüksek olduğu için gelmeye çekindiler. Ancak hastalığın azalmaya yüz tutmasıyla beraber, bir gençlik aşısı yapalım, canlandıralım dedik ve Kulübümüzü açtık. Çok sayıda genç üyemiz oldu, daha da olacak.”

-GENÇLERİMİZE BURS-

Yeni başlayan dönemle beraber çalışmalarının da artacağına dikkati çeken Galiye Çinçin, şöyle devam etti:

“Önümüzdeki sene, liseyi bitiren ve üniversite kazanan genç kızlarımızın eğitimlerine destek vermek için bir hazırlığımız var. Böyle bir çalışma daha önce olmadı ancak… Seneler önce, köy köy gezip, ‘önlenebilir körlük’ konusunda, yani katarakt konusunda bir çalışmamız olmuştu. Bundan 40 sene önce, bu konu bugünkü kadar bilinmiyordu.

Köylerimizde yaşayan yaşlı kardeşlerimizin gözleri ‘görmez’ oluyor. Bunun için köy köy gezdik. Katarakt ameliyatı olabileceklerini anlattık. Yine köylerimizdeki hanımlarımızı, doğum kontrollerine gitmeleri hususunda teşvik ettik.”

Kadınlar Kulübü’nün kurucusunun Dr. Seza Melek olduğu bilgisini de veren Galiye Çinçin, “Çok şükür, hala hayatta. Ancak 94 yaşında ve yaşı itibariyle de artık gidip gelemiyor” dedi.

-KADIN MÜCADELESİ-

Geride kalan 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle sokağa taşan kadın beklentilerine, protestolara ve atılan sloganların şekillendirdiği sorunlara da değinen Çinçin, ‘kadın’ başlığında yaşananlar için ‘haksızlık” değerlendirmesinde bulundu.

Bu konuda konuşurken, “Kadınlarımıza büyük bir haksızlık yapılıyor. Çünkü dinimiz bile bunu emreder. Kadınlar, annedir. Evladını yetiştiren annedir. Onları topluma kazandıran annedir. Annelerin kıymeti bilinmeli. Annelere, sonsuz bir saygı ve sevgi sunulmalı” diyen Galiye Çinçin, Hatay’ın anavatana katılması sırasında da Antakyalı kadınların çok büyük bir emeği ve mücadelesi olduğunu belirtti, “Bunları görmemek, tanımamak, takdir etmemek haksızlık olur” şeklinde konuştu.

-İLK KULÜBÜZ-

Türkiye’de açılan ilk kadınlar kulübü olduklarının altını özenle çizen Galiye Çinçin, 165 üyeleri olduğu bilgisini verirken, sözlerini şöyle noktaladı:

“Biz, burayı 1966 yılında açtığımız zaman, Antakya’ya da inanılmaz bir canlılık getirmiştik. Sadece şehre de değil, kadınlarımıza da inanılmaz bir hareket getirdik. Buraya eşlerimiz de geldi, çocuklarımız da… Hatta diyebilirim ki, benim şu an 60 yaşında olan çocuklarım, Kadınlar Kulübü’nün bahçesinde oynadılar, büyüdüler. Anlayacağınız, burada büyük, kocaman bir aileyiz, birbirimize de hep çok desteğiz. Elimizden geldiğince de Hatay’ın kadınlarının yanındayız, yanında olmaya da devam edeceğiz.”

Tamer Yazar