Sorunlar, beklentiler, çözümler…
Kybele Heykeli ile gündeme gelen, tarihi ve kültürel alanların ne kadar korunabildiği sorgusunda duran kentlerin başında, Hatay geliyor. Bu konuda konuşanların adresi ise değişiyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın büyük uğraşları sonucu, bir müzayede evinde satılmak istenen bin 700 yıllık “Kybele Heykeli” 12 Aralık’ta Türkiye’ye gelirken, bu tür önemli emanetlerin adresinde duran Hatay coğrafyasında yaşananlar ise ‘biz ne durumdayız?´ sorusunu gündeme taşıyor.
Son dönemde, Defne ilçesinde bulunan Saint Simon Manastırı’nda restorasyon çalışmaları başlatılırken, Samandağ ilçesinde bulunan Dor Mabedi’nin sahipsizliği ve bakımsızlığı da benzer bir özen ve ilgi için sırasını bekliyor.
Bu konuda konuşan bir turizmci, “Kybele Heykeli gibi yurt dışına kaçırılabilecek çok eserimiz var. Ama bu eserler müzedekiler değil, ama doğaya emanet ettiğimiz, onun dışında hiçbir koruma sağlamadıklarımız! Dor Mabedi, bunun en can alıcı örneği. Yıllardır, kendi kaderine terk edildi. Hatta geçtiğimiz yaz döneminde, hemen yanı başında, bir balık ekmek minibüsü tezgah açtı ve açık açık bu alana masa sandalye koydu. Düşünün, koruma altındaki bir alanda yaşanıyor bunlar! Açıkçası, Kybele Heykeli bir örnek, ama son örnek değil!” dedi.
Pandemi ile beraber ıssızlaşan kentin, bakım ve yenileme gibi başlıklarının neden hayata geçirilmediğini soranlar ise bu sürecin yeterince ve etkili bir şekilde belediyeler tarafından kullanılamadığında birleşiyor. Bu konudaki şikayetlerin başında ise yollar geliyor. -Tamer Yazar-