e-Twinning ortak projesinde, Hataylı ve Polonyalı öğrencilerin imzası var…
İlimizin güneydeki en ücra yerleşim birimlerindeki bir eğitim kurumunun öğretmen ve öğrencileri, Polonya’daki bir okulun öğretmen ve öğrencileriyle, ortak bir projede, dünyanın ortak sorunu olan pandemi sürecinin mental etkilerini masaya yatırdı.
Türk ve Polonyalı öğretmenlerce ortaklaşa düzenlenen ve iki ülkeden öğrencilerin online platformda buluşarak kovid-19 salgınının mental etkilerini birlikte ifade etmelerini sağlayan proje, başarıyla tamamlandı. Türkiye ve Polonya’dan farklı okulların katılımları ile gerçekleştirilen ve öğrencilerin kovid-19 salgını sürecinden duygusal anlamda nasıl etkilendiklerini ifade etmelerini sağlamalarını hedefleyen “Experiencing the Pandemic: The Student Experience of A Pandemic”, “Pandemiyi Tecrübe Etme: Öğrencinin Pandemi Tecrübesi” eTwinning Projesi, başarıyla tamamlandı.
Proje kapsamında online platformda bir araya gelen Türk ve Polonyalı öğrenciler, kovid-19 süreci ile ilgili duygu ve düşüncelerini işitsel, görsel ve yazılı olarak ifade etme olanağı yakalamış oldu. 5 Nisan 2021 tarihinde start alan projeye, Türkiye’den, ilimiz Hatay Sebenoba Hacı Fuat Yılmaz Ortaokulu, İstanbul Yakuplu 125. Yıl İmam Hatip Ortaokulu ve Elka Ortaokulu, Çorum Merkez 23 Nisan Ortaokulu, Çanakkale Eceabat Opet Tarihe Saygı Ortaokulu, Polonya’dan ise Szkoła Podstawowa nr 50 im. Emilii Plater katıldı.
İngilizce Öğretmenleri Siret Koyuncu, Eda A. Şimşek, Mustafa Ferhat Buğdaylı, Gülçin Özdemir, Gülşah Aydeniz’in, Polonyalı meslektaşları Ewelina Szymańska ve Małgorzata Wojdyga ile birlikte İngilizce olarak gerçekleştirdiği proje kapsamında, Türk ve Polonyalı öğrenciler, web 2.0 araçlarını kullanarak online platformlarda bir araya getirildi.
Böylelikle, hem projenin ana hedefi olan öğrencilerin kovid-19 salgını sürecinden mental anlamda nasıl etkilendiklerini, duygu ve düşüncelerini resim, afiş, poster, logo, video, kısa film, soru-cevap gibi görsel; müzik, enstrüman, şarkı söyleme gibi işitsel; kartpostal, mektup, yazı, okul panosu gibi yazılı olarak ifade etmeleri, hem de başka iller yanı sıra farklı bir ülkeden yaşıtları ile etkileşimde olmaları, onlarla da deneyimlerini paylaşmaları sağlandı.
Projenin bir diğer ayağı olarak, Rehberlik Öğretmeni Elif Birol tarafından öğrencilere, olumsuz duygusal süreçlerle başa çıkma yöntemleri anlatıldı. Bu arada kovid-19 salgınının çevre ile ilişkisi, salgından korunma yolları, hastalığın semptomları ve aşı çalışmaları gibi konular yanı sıra internet güvenliği ve medya okuryazarlığı gibi konularda çeşitli webinarlar yapıldı.
“Experiencing the Pandemic: The Student Experience of A Pandemic”, “Pandemiyi Tecrübe Etme: Öğrencinin Pandemi Tecrübesi” eTwinning Projesi, yapılan anket çalışmaları ve çalışmaların değerlen-dirilmesi ile sona erdi. Öğrenci, veli ve öğretmenleri kapsayan anket katılım-cıları, projenin hedeflerine ulaştığı ve projeden memnuniyet duydukları yönünde görüş bildirdi. -Selvi Günay-