Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pandemiyle beraber ilgi de arttı

Tarçının ve karanfilin kokusu karşılıyor sizi, ki yüzlerce çeşit baharatın

Tarçının ve karanfilin kokusu karşılıyor sizi, ki yüzlerce çeşit baharatın ve bitkinin şifasında yan yana dizili kavanozların rengarenk dünyası da. Antakya Uzun Çarşı içindeki aktarların en eskilerinden birinin sahiplerinden Semir Eraslan, salgının Antakya’sında, vatandaşın artan ilgisine işaret etti.

“Yaz ya da kış, fark etmiyor. Grip oluyoruz, buradayız. Hafif öksürüyoruz, buradayız. Doktor ilk tercihimiz, ama bitkilerin şifasını da unutmuyoruz” diyen bir Antakyalı, Uzun Çarşı içindeki aktarların dar koridorunda alışverişini yaparken, aldıklarının listesini gösteriyor bize cevap olarak.
-BABA MESLEĞİ-
Aktarlarıyla bilinen çarşının bu ufak köşesinde biriken birkaç dükkan, baharatlardan çiçek tohumlarına, nadir bitki köklerinden kabuklarına kadar yüzlerce çeşit ürünü, eski bir geleneğin devamı olarak satmayı sürdürüyor. Biz de, tarihi boyunca her derde deva olan kurutulmuş bitkilerin, çeşit çeşit otların ve yüzlerce tür baharatın buluştuğu dükkanlardan birindeyiz bugün ve dededen babaya, babadan genç nesile geçen aktarlık mesleğinin son isimlerinden, Semir Eraslan ile konuşuyoruz.
-NE ALIYORUZ?-
Buraya gelen vatandaşların en çok ne aldığı ile ilgiliyiz. O yüzden de sorumuz, alışveriş listemizde ne olduğuyla ilgili. Eraslan, buna dair konuşurken, pandemi ile değişen sürece de işaret etti ve şunları söyledi:
“Kışa geçiş aylarında, her sene değişmeyen bir kış çayı talebi illa ki oluyor. Tabi buna bağlı olarak ıhlamur, adaçayı, ekinezya, zencefil, zerdeçal, çok tüketilen çaylar arasında yer alıyor. Kış aylarında ise bu talep zirve yapıyor. Biliyorsunuz, bu geçiş aylarının en büyük sıkıntısı, genelde grip ve soğuk algınlığı. Bu nedenle vücut direncini arttırıcı çaylar, her senenin değişmez talep görenleri.
Tabi pandemi ile beraber yeni ürünler de girdi hayatlarımıza. Mesela, birinci derecede karanfil çok kullanılmaya başlandı. Belki biliyorsunuz, çayların içerisine atılıyor. Tarçın çubuğu da, direnci ciddi anlamda arttırdığı için yine çok kullanılmaya başlandı.
Bir de, korona, akciğer ile ilgili bir hastalık olduğu için, buna yönelik olarak keçiboynuzu pekmezi, üzüm ve dut pekmezi, çörekotu yağı, ayrıca taze zencefil ya da çekilmiş hali ve buna bağlı bitkisel çaylar da çok fazla rağbet görüyor.” Tamer Yazar