“Büyükşehir ve 100 bin nüfuslu belediyeler, kadın ve çocuklara sığınma evi açmak zorunda” diyen Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez’in sorusu net…
“Şiddet görünce, karakola gittim. İfademi alıp sığınma evine yönlendirdiler. Çocuklarım evde kaldı, onları alamadım. Eşim vermedi. Sonra beni başka şehre göndereceklerini söylediler. Okuma yazmam yok. İstemedim, çıktım. Evi bırakıp gitmek kolay mı? Ama yaşadığın zor, gidiyorsun işte.”
Deutsche Welle Türkçe’den Duygu Karakaş’a konuşan isim, güvenlik sebebiyle ismi değiştirilen bir kadın, İrem… O, erkek şiddetine maruz kalmış binlerce kadından biri. Bir gün canını kurtarmak için, okuma yazma bilmemesine rağmen, cesaretini toplayıp karakola gitmiş ve bir daha da evine dönmemiş. Bugünlerde boşanma davasının sonucunu bekliyor. İrem, sığınma evine yerleşme imkanı bulmuş. Ancak her kadın, İrem kadar şanslı olamıyor.
Konuyu, sığınma evleri bağlamında geçtiğimiz günlerde gündeme taşıyan isim ise, Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez oldu. Hatay bağlamında da hala tartışılan ve sorumlu kurumlar bazında sık sık gündeme taşınan sığınma evleri için kısa bir mesaj paylaşan Dönmez, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ya bugün, görseniz, herkes nasıl papatya olmuş! Büyükşehir ve 100 bin nüfuslu belediyeler, kadın ve çocuklara sığınma evi açmak zorunda. Papatyalığı bırakın! Nerede bu sığınma evleri?” dedi.
-TABLO!-
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün geride kaldığı Türkiye tablosunda, kadına yönelik şiddetin gündemden düşmediği ülke gerçeğinde, ülke genelinde sadece 144 sığınma evi bulunuyor. Tamer Yazar