Paskalya coşkusu

Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Samandağ-Vakıflı’da Türkiye’nin tek Ermeni Köyü (şimdilerde mahalle statüsünde) olan Samandağ-Vakıflı’da geçtiğimiz Pazar günü St. İlyas Kilisesi’nde “Paskalya” coşkusu yaşandı. Ayinlerle kutlanan Paskalya bayramında gençler ve çocuklar boyalı yumurtaları tokuşturarak bayram coşkusunu yaşadılar. İsa Mesih’in diriliş günü olarak kutlanan Paskalya Bayramı nedeniyle St. İlyas Kilisesi’nde Pazar saat 03:30’da ayin düzenlendi. Kilise […]

Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Samandağ-Vakıflı’da

Türkiye’nin tek Ermeni Köyü (şimdilerde mahalle statüsünde) olan Samandağ-Vakıflı’da geçtiğimiz Pazar günü St. İlyas Kilisesi’nde “Paskalya” coşkusu yaşandı. Ayinlerle kutlanan Paskalya bayramında gençler ve çocuklar boyalı yumurtaları tokuşturarak bayram coşkusunu yaşadılar.
İsa Mesih’in diriliş günü olarak kutlanan Paskalya Bayramı nedeniyle St. İlyas Kilisesi’nde Pazar saat 03:30’da ayin düzenlendi. Kilise Papazı Abdullah Yumurta ve Dimyan Yakupoğlu’nun yönettiği ayinde, kilise korosu ilahiler söyledi, ardından mumlar yakıldı, dualar edildi. Dilekler, dünya barışında birleşti.
-YUMURTA TOKUŞTURMA-
Samandağ’daki Paskalya Bayramında ise gençler ve çocuklar yumurta tokuşturma heyecanını da yaşadı. Havai fişek gösterilerinin de yapıldığı ayin sonunda, Hıristiyan vatandaşlar boyalı yumurtaları tokuşturarak bayram coşkusunu yaşadı.
Paskalya Bayramı kutlamalarına CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ve Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de katıldı. Milletvekili ile Belediye Başkanı, geleneğe uyarak yumurta da tokuşturdu.
Ortodoks Hıristiyan Cemaati Başkanı Dr. Dimyan Emektaş, Paskalya Bayramı’nın bütün insanlara huzur barış ve sevgi getirmesi dileğinde bulunurken, Kilise Papazı Abdullah Yumurta ise ayinde yaptığı konuşmada, Paskalya Bayramı’nın Hıristiyanlar tarafından dünyanın her yerinde kutlandığını belirtti ve bayramın tüm dünyaya barış ve sevgi getirmesini diledi. Yumurta, “60 gün önce paskalya orucuna başlarız. Bu süre zarfında hayvansal ürünler yenmiyor. Bugün yaptığımız dini ayinlerden sonra paskalya orucunu bozuyoruz. İsa Mesih’in dirilişini kutladık. Yumurta civcivden çıktığı için canlılığı simgeliyor. ‘Bırriş’ – ‘Buyur gel yarışalım’ anlamına geliyor.”
 Bayrama katılan İlçe Kaymakamı Cahit Çelik de Paskalya Bayramı mesajında, “Hristiyan vatandaşlarımızın en önemli bayramı olan ve Hz. İsa Peygamber’in son yemeği, ölümü ve inananları için kendini feda edişini simgeleyen Paskalya Bayramı’nı en samimi duygularımla kutluyorum” dedi.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ise şöyle konuştu:
“Köklü bir kültürel mirasa sahip olan Hatay toplumu; Barış, kardeşlik, hoşgörü coğrafyasında ortak yaşama kültürünü daha da güçlendirerek geleceğe taşıyor. Güzel memleketimizde her bayram ayrı bir anlam, ayrı bir heyecan, ayrı bir renk taşıyor. Bayramlarımız, geleneklerimiz, kültürel özümüz yaşadıkça ve güçlendikçe kardeşlik bağlarımız da güçleniyor. Birlikte yaşama kültürünü kalıcı kılan, daha da anlamlandıran şey bayramların coşkusudur. Bu duygu ve düşüncelerle, Hıristiyan hemşerilerimizin ve tüm Hıristiyan aleminin Paskalya bayramını kutluyor; saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” -Cemil Yıldız-

 

Exit mobile version