İhtiyaçları ve talepleri iyi anlayın!
TEMSA Pazarlama ve İnovasyon Müdürü Mert Umut Özkaynak, iş dünyasında başarı adına önemli bir mesaj verdi… “Risklerin olduğu yerde fırsatlar da vardır, bunu iyi değerlendirmeniz gerekiyor.”
Bilim ve Teknoloji Sohbetleri kapsamında iş dünyasının önemli isimlerinden TEMSA Pazarlama ve İnovasyon Müdürü Mert Umut Özkaynak’ı akademisyen ve öğrencilerle bir araya getiren İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) gündeminde bu defa “Yalın İnovasyon” yer aldı.
İSTE Merkez Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikteki konuşmasına, TEMSA’nın, 66 ülkeye ihracat yapan ve Türkiye’den Amerika’ya kendi markasıyla araç yapan 1 Milyar TL cirolu bir şirket olduğunu belirterek başlayan Mert Umut Özkaynak, inovasyonun pazardaki artan önemini anlattı.
-PAZARI ANLAYIN-
Özkaynak, “Yeni bir pazarda var olmak istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey, o pazarın ihtiyaçlarını ve taleplerini anlayabilmeniz, yetkinliklerinizle örtüştürmeniz, pazarın ihtiyaçlarını kendi yetkinliklerinizle hayata geçirerek ürünleştirmenizdir. Bunu yaparsanız, müşterileriniz olur ve para kazanabilirsiniz” derken, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Buradan mezun olduğunuzda önünüzde birçok yol olacak, ama ileride hepinizin ortak kesişim noktası bir ‘şirket’ olacak, çeşitli risklerle karşılaşacaksınız. İşte risklerin olduğu yerde fırsatlar da vardır, bunu iyi değerlendirmeniz gerekiyor.”
-DOĞRU NEDİR?-
Ürettiği hizmet ya da ürün başlığında ciddi anlamda para kazanan şirketlerin tam olarak ne yaptığı ya da neyi ‘doğru’ yaptığı noktasında duran Özkaynak, en fazla merak edilen konuda şu çarpıcı ifadeleri kullandı:
“Çok defa sormuşuzdur… Çok para kazanan şirketler, örneğin sosyal medya devleri, onlar neyi doğru yaptılar ve siz neyi doğru yapmalısınız ki onlar kadar para kazanmalısınız? Bunun bir tek cevabı var, o da inovasyondur! Ar-Ge çalışmaları sırasında hayal ettiğiniz her şeyin para edeceği ile ilgili kesin bir şey yoktur. ‘Şunu yapsam satar, bunu yapsam tutar’ dediğiniz şeyler gerçek değildir. Sahaya çıkıp bunu test etmediğiniz sürece, bunların gerçek olduğunu bilemezsiniz… Bunu da ancak müşteriler test edebilir. İşte ‘Yalın İnovasyon’ derken, yalınlık nereden geliyor? Öne sürülen tezlerin ve hipotezlerin müşteri tarafından doğrulamasından geliyor.”
Günümüzde; kurulan şirketlerin azami ömrünün yaklaşık 20 yıl olduğunu belirten Özkaynak, konuşma aralarında dinleyicilerin sorularını da yanıtladı. Mert Umut Özkaynak, konuşmasının sonunda, toplantının organizasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.
Program, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektör Danışmanı Doç. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu’nun Mert Umut Özkaynak’a teşekkür plaketi takdim etmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.-Tamer Yazar-