Peyniri, çökeleği koruduk! Peki, ya balıklar…

Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği, sabit olmayan yerlerde ‘su ürünleri satışının’ nasıl yapılacağını netleştirmiş. Peki, Antakya’daki ‘biraz buzla’ muhafaza yöntemi bu Yönetmeliğin neresinde? Antakya genelindeki mahallelerde kurulan ‘sebze ve meyve’ pazar alanlarında satışa sunulan süt ve süt ürünleri için ‘buzdolabı’ sistemi getiren ve bu uygulama nedeniyle esnaftan da vatandaştan da takdir gören […]

Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği, sabit olmayan yerlerde ‘su ürünleri satışının’ nasıl yapılacağını netleştirmiş. Peki, Antakya’daki ‘biraz buzla’ muhafaza yöntemi bu Yönetmeliğin neresinde?

Antakya genelindeki mahallelerde kurulan ‘sebze ve meyve’ pazar alanlarında satışa sunulan süt ve süt ürünleri için ‘buzdolabı’ sistemi getiren ve bu uygulama nedeniyle esnaftan da vatandaştan da takdir gören Antakya Belediyesi, geçtiğimiz haftadan bu yana pazar alanlarına yeniden çıkan balık satıcıları için neden bir kontrol uygulaması getirmiyor, merak konusu.
Oysaki ‘Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği’, sabit olmayan yerlerde perakende su ürünleri satışına dair oldukça net:
“Semt pazarlarında su ürünleri satışları, çevre şartlarından etkilenmeyecek, korunaklı ayrı bölümlerde su, elektrik, aydınlatma sistemlerine sahip, zemini düzgün alanlarda yapılmalıdır. Satışı yapılacak taze su ürünleri, soğutuculu ya da buzlu, yarı kapalı ve 0 OC ile +4 OC arasında sıcaklığı sağlayacak ortamlarda satışa sunulmalıdır. Dondurulmuş ve işlenmiş ürünler ise ürün formuna uygun sıcaklığı sağlayacak soğutuculu dolaplarda sergilenmeli ve satışa sunulmalıdır.
Ürünlerin kalitesinin korunması amacıyla, yeterli miktarda ve kalitede buz temin edilmeli ve hijyenik kapaklı kaplar içerisinde depolanmalıdır. Kullanılan su ve buz, içme ve kullanma suyu kriterlerine haiz olmalıdır.
Bu tür satış yerlerinde, kafa ve iç organların ayrılması gibi kesim ve temizleme işlemleri yapılmamalıdır.
Semt pazarlarında su ürünü satanların, genel hijyen kurallarına uygun giyinmiş ve çalışanlarının bir sağlık kurumundan sağlık raporu almış olması gerekir. Bu personelin periyodik sağlık kontrolleri ilgili mevzuatına
göre yapılarak sağlık karnelerine işlenir.”
Peki, eldeki noktasında işimizin gereğini ne kadar yerine getiriyoruz? Süt ve süt ürünlerine gösterdiğimiz ‘hijyen’ hassasiyetimizin kaçta kaçını ‘su ürünleri’ satışına gösteriyoruz? Mahalle pazarlarına eklediği son yenilikle dikkat çeken ve vatandaşın haklı takdirini kazanan Antakya Belediyesi ve “Projemiz kapsamında 5 veteriner, 3 gıda mühendisi, 3 biyolog ve çok sayıda bu konuda eğitim almış uzman personelimizle denetimlerimizi de sürdürüyoruz’” diye konuşan Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, peki bu konuda cevap vermek ister mi?
Tamer Yazar

Exit mobile version