Hatay’da Jandarma, piyasa değeri 4 Milyon TL olan 16 kilogram balina kusmuğu ele geçirdi, 4 kişi gözaltında…
Hatay Jandarması, aldığı bir ihbarı değerlendirmek suretiyle yaptığı operasyonda, piyasa değeri 4 Milyon Lira olduğu belirtilen 16 kg balina kusmuğu ele geçirdi.
Mersin ilinden İskenderun ilçesine, Ambergris balinalarının sindirim sistemlerinde üretilen, katı ve mumlu bir yapıda olan, parfümlerin kalıcılığını artırmak için kullanılan, yanıcı ve çok değerli bir madde olan balina kusmuğu getirileceği bilgisini alan Hatay İl Jandarma Komutanlığı, KOM Şube Müdürlüğü ile İskenderun İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, birlikte bir operasyon gerçekleştirdi. 15 Haziran Çarşamba günü gerçekleşen operasyon sonucunda, içerisinde İ.B., S.S., M.M.D. ve H.A. isimli şahısların bulunduğu 33 …. 739 plakalı araçta yapılan aramada, piyasa değeri yaklaşık 4 Milyon TL olan, 19 kilogram gri balina kusmuğu maddesi ele geçirildi.
Ele geçirilen malzeme Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edilirken, gözaltına alınan şüpheliler ile ilgili soruşturma işlemlerine başlandı.
BALİNA KUSMUĞU NEDİR?
Balinaların sindirim sistemlerinde üretilen, katı, mumlu bir maddedir. Kayayı andırır. Rengi, siyah veya gri olabilen, yanıcı ve çok değerli bir maddedir. Balina kusmuğu, denizde durdukça sertleşir, rengi açılır ve önceleri çok keskin oluşundan dolayı insanlara fena gelen kokusu hafifleyerek güzelleşir. Isıtıldığında ve alkole konulduğunda kolaylıkla erir. Ender maddelerden olduğu için de ticari değeri çok yüksek tutulan amber, eski devirlerden beri bazı önemli ihtiyarlık hastalıklarına iyi geldiği, kan yapıcı ve hararet verici olduğu, hafızayı ve sinirleri güçlendirdiği, özellikle felç rahatsızlıklarını iyileştirdiği görülerek ilaç yapımında kullanılmış ve afrodizyak özelliğinden dolayı da kuvvet macunlarıyla, aristokratların bazı yiyecek ve içeceklerine konulmuştur. En yaygın kullanım alanı kokuculuk olan amberden, yine eski devirlerden beri daha çok parfüm, krem ve merhem yapımında faydalanıldığı biliniyor. -Haber/Cemil Yıldız-